Σε αδιέξοδο το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας! Eπαναφέρουν άρον-άρον παροπλισμένο ανθυποβρυχιακό θωρηκτό



Το σκάφος, το οποίο φιλοξενεί δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27PL, φέρει επίσης ανθυποβρυχιακούς πυραύλους Rastrub-B με βεληνεκές 50 χιλιομέτρων και μπορεί να φτάσει σε βάθη 500 μέτρων με υποστήριξη εναέριας καθοδήγησης από τα ελικόπτερα του σκάφους

Μετά την απώλεια του  καταδρομικού Moskva με κατευθυνόμενους πυραύλους και του αποβατικού πλοίου Σαράτοφ κλάσης Alligator στον πόλεμό της με την Ουκρανία, η Ρωσία επισκευάζει το ανθυποβρυχιακό αντιτορπιλικό της κλάσης Udaloy της Σοβιετικής περιόδου, Admiral Levchenko, το οποίο αποσύρθηκε πριν από οκτώ χρόνια!

Οι επισκευές αναλαμβάνονται στην πόλη Snezhnogorsk στο ναυπηγείο Nerpa.

Το σκάφος, με μήκος διαδρομής 535 ποδιών, δοκό 62 ποδιών και βύθισμα 26 ποδιών, υπόκειται σε γενική επισκευή για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στον ρωσικό στόλο.

«Το ρωσικό πολεμικό πλοίο, ο Admiral Levchenko, φέρεται να δείχνει σημάδια ότι οι κινητήρες και οι γεννήτριές του ήταν ενεργές», ανέφερε η Express.co.uk.

Αν και οι αναφορές υποδηλώνουν ότι οι επισκευές ξεκίνησαν το 2021, η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι εργασίες υποδηλώνει την επείγουσα ανάγκη της Ρωσίας. Οι επισκευές στο γερασμένο πλοίο περιλαμβάνουν μερικές αναβαθμίσεις σε εξοπλισμό πυρόσβεσης, ηλεκτρονικά ενσωματωμένα, μονάδες ψύξης, βαλβίδες διακοπής και επισκευές στους κύριους κινητήρες του αεριοστροβίλου.

Ωστόσο, η πιο κρίσιμη αναβάθμιση θα είναι η εγκατάσταση του νέου ανθυποβρυχιακού πυραυλικού συστήματος Otvet. Οι πύραυλοι Otvet έχουν εμβέλεια βολής έως και 50 χιλιόμετρα και φτάνουν σε βάθη έως και 800 μέτρα. Μπορεί επίσης να πετάξει με μέγιστη ταχύτητα 2,5 Mach (3.087 km).

Ένας Ισχυρός Αντι-Υποβρυχιακός Καταστροφέας

Το Admiral Levchenko , εκτοπίζει 6.200 τόνους υπό τυπικό φορτίο και 7.900 τόνους υπό πλήρες φορτίο. Το πλοίο τροφοδοτείται από ένα σύστημα πρόωσης, που αποτελείται από τέσσερις αεριοστρόβιλους που δίνουν ώθηση 120.000 ίππων σε δύο άξονες προπέλας.

Το σύστημα COGAG (Combined Gas And Gas) στον καταστροφέα, χαρίζει ένα ζευγάρι στροβίλων για την τροφοδοσία ενός μόνο άξονα. Αυτό παρέχει στον Levchenko μια ευθεία ταχύτητα 35 κόμβων (64.820 km) σε ιδανικές συνθήκες και μια αυτονομία 10.500 ναυτικών μιλίων (19.446 χιλιόμετρα).

Το σκάφος, το οποίο φιλοξενεί δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27PL, φέρει επίσης ανθυποβρυχιακούς πυραύλους Rastrub-B με βεληνεκές 50 χιλιομέτρων και μπορεί να φτάσει σε βάθη 500 μέτρων με υποστήριξη εναέριας καθοδήγησης από τα ελικόπτερα του σκάφους.

Επιπλέον, το πλοίο διαθέτει τορπίλες κατά πλοίων/αντι-υποβρυχίων 533 mm, που μπορούν να εκτοξευθούν μέσω δύο τετραπλών εκτοξευτών τορπιλών και ενός ζεύγους ανθυποβρυχιακών εκτοξευτών ρουκετών σειράς 213 mm RBU-6000.

Δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Kinzhal, παρέχουν στην αεράμυνα του Levchenko βεληνεκές έως και 12 km. Φέρει επίσης 4 × 30 mm AK-630 εξάκαννα όπλα ταχείας βολής και 2x Altair CADS-N1 «Kashtan» ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα Close-In Weapon (CIWS).

Το Admiral Levchenko  θα μπορούσε, να ενταχθεί ξανά στον στόλο του ρωσικού ναυτικού μέχρι τα τέλη του 2022. Ωστόσο, το πλοίο είναι «ήδη σε λειτουργία», σύμφωνα με το Express.co.uk.

Το Admiral Levchenko  δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ουκρανίας;
 
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχασε δύο μεγάλα πλοία. Όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα τον περασμένο μήνα, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Moskva βυθίστηκε από ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune.

«Οι πληροφορίες που μοιράστηκαν οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ουκρανία να βυθίσει το ρωσικό καταδρομικό Moskva», αναφέραμε.

Πριν από αυτό, στα τέλη Μαρτίου, το ρωσικό αποβατικό πλοίο κλάσης Alligator, Saratov, καταστράφηκε στο νότιο λιμάνι του Μπερντιάνσκ από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ενώ η απώλεια αυτών των δύο πλοίων ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το ρωσικό ναυτικό, είναι απίθανο να το αντισταθμίσει αυτό με ένα ανθυποβρυχιακό αντιτορπιλικό, τουλάχιστον όχι κατά της Ουκρανίας, η οποία δεν έχει ούτε ένα υποβρύχιο.

Η Ουκρανία διέθετε μόνο ένα ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο του τύπου 641, που ονομάζεται Zaporizhzhia, το οποίο κατασχέθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Εξάλλου, το Admiral Levchenko είναι μέρος του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας και ως εκ τούτου, βρίσκεται υπό γενική επισκευή στο ναυπηγείο Nerpa στην πόλη Snezhnogorsk, το οποίο βρίσκεται κοντά στην κύρια βάση του βόρειου στόλου στο Severomorsk, στην περιφέρεια Murmansk.

Επίσης, παρά τις απώλειες, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας παραμένει ικανός να υποστηρίξει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD), το οποίο περιέγραψε τις απώλειες ως «ντροπιαστικές», έχει προειδοποιήσει ότι το ρωσικό ναυτικό θα μπορούσε ακόμα να χτυπήσει ουκρανικούς στόχους.
 
«Παρά τις ντροπιαστικές απώλειες του αποβατικού πλοίου Saratov και του καταδρομικού Moskva, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί την ικανότητα να χτυπά ουκρανικούς και παράκτιους στόχους», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.