Πιλότος F-35: «Το NATO μπορεί να καταστρέψει τις ρωσικές δυνάμεις» – Η διαφορά με τα MiG-29



Ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους των μαχητικών F-35 σχολίασε σε συνέντευξή του το πώς θα ταίριαζε το μαχητικό με τις ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις και πόσο κατάλληλο είναι για τον «αεροπορικό πόλεμο» πάνω από την Ουκρανία.

Ο Billie Flynn, πρώην πιλότος της Lockheed Martin, μίλησε επίσης για το πώς το F-35 αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός από παλαιότερα, σοβιετικής σχεδίασης μαχητικά αεροσκάφη. Υποστηρίζει ότι το F-35 είναι το μόνο τζετ που μπορεί να επιβιώσει στο θανατηφόρο ατμοσφαιρικό περιβάλλον πάνω από την Ουκρανία.

Η Billie Flynn πετούσε αρχικά με CF-18 Hornets για τη Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία και αργότερα πετούσε ως δοκιμαστικός πιλότος για το Eurofighter Typhoon. Αργότερα πετούσε για τη Lockheed Martin για 17 χρόνια, από το 2003 έως το 2020, για την υποστήριξη του προγράμματος Joint Strike Fighter.

Σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο The Aviationist, ο Flynn έθιξε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με το F-35. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι ο ισχυρισμός του ότι οι πιλότοι σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εξακολουθούν να πετούν μαχητικά της σοβιετικής εποχής δεν θα μπορούν να πετάξουν ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς όπως το F-35.

Τρεις χώρες του ΝΑΤΟ —Σλοβακία, Βουλγαρία και Πολωνία— εξακολουθούν να πετούν το σοβιετικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29. Το MiG-29, που σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, είναι το αντίστοιχο του αμερικανικού F-16 Fighting Falcon.

«Ένας πιλότος MiG-29 δεν μπορεί να πετάξει ένα F-35»
Η κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η απορρόφηση των περισσότερων χωρών στο ΝΑΤΟ είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να έχουν στην υπηρεσία τους και MiG-29 και F-16. Η Πολωνία, καθώς συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται, θα βρεθεί σύντομα στη μοναδική θέση να πετάει MiG-29 , F-16 και F-35.

Ερωτηθείς στο αν αυτό θα σημαίνει ότι ένας Πολωνός πιλότος θα μπορούσε να πετάξει και τα τρία, ο Flynn απάντησε: «Όχι τόσο γρήγορα». Υποστηρίζει ότι οι πιλότοι που έχουν πετάξει μαχητικά της Σοβιετικής εποχής για το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας τους απλά δεν θα μπορούσαν να πετάξουν αποτελεσματικά το F-35.

«Το MiG-29 είναι ένα εντελώς διαφορετικό αεροσκάφος κατασκευασμένο με διαφορετικές σχεδιαστικές φιλοσοφίες. Το MiG στερείται επίσης την τεχνολογική πολυπλοκότητα του F-35, από το stealth design μέχρι τον σχεδιασμό που επιτρέπει στον πιλότο να «βλέπει» από την πλευρά του αεροσκάφους του. Ένας πιλότος που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες τεχνολογίες, μπορεί να μην εκμεταλλευτεί σωστά όλα όσα έχει να προσφέρει το F-35».

Ο Flynn πιστεύει ότι η πολεμική αεροπορία της Πολωνίας, η οποία θα μπορούσε σύντομα να πετάξει και τα τρία μαχητικά, πιθανότατα θα προωθήσει τους πιλότους των F-16 στα F-35, και θα αφήσει «στην απέξω» τους πιλότους των MiG.

«Τα F-35 φτιάχτηκαν ως απάντηση στους S-400»
Ο Flynn πιστεύει επίσης ότι το F -35 θα κυριαρχούσε στον αεροπορικό πόλεμο πάνω από την Ουκρανία, επειδή είναι ακριβώς το περιβάλλον στο οποίο κατασκευάστηκε το μαχητικό για να υπερέχει. Τα αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, για παράδειγμα, δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν Su-30M Flanker και Su-35 Flanker-E , μαχητικά πολλαπλών ρόλων, αλλά και συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας όπως τους S-400.

Το F-35 είναι μόνο το δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος στην ιστορία που αναπτύχθηκε με τεχνολογία stealth από την αρχή, και συγκεκριμένα με το πυραυλικό σύστημα S-400 «στο μυαλό». Επιπλέον, ο Flynn πιστεύει ότι το δίκτυο αισθητήρων του αεροσκάφους και η ικανότητα κοινής χρήσης δεδομένων με άλλα αεροσκάφη και επίγεια μέσα, θα το καθιστούσαν αποτελεσματικό «δολοφόνο» αεράμυνας, αναγνωρίζοντας τους S-400 και παρόμοιες πλατφόρμες και στη συνέχεια καταστρέφοντάς τα με «αδίστακτη» αποτελεσματικότητα. Ο Flynn ισχυρίζεται ότι ενώ κανείς δεν θέλει να συρθεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο, αν ήταν, θα «κατέστρεφε πλήρως τις ρωσικές δυνάμεις».

Πηγή: Popular Mechanics,OnAlert