F-35 Oι «ιπτάμενοι φονιάδες» του Αιγαίου έρχονται από τις ΗΠΑ - Μαζί με τα Rafale, «κλειδώνουν» όλη τη Μικρά Ασία



Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν προτίθεται να αποδυναμώσει την άμυνα της χώρας παραχωρώντας κρίσιμα οπλικά συστήματα ούτε υποχωρώντας σε κρισιμότερα εθνικά ζητήματα.

Το πολυαναμενόμενο εδώ και μήνες ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «κλείδωσε» για τις 16 Μαΐου. Τη στιγμή που το timing είναι το καλύτερο δυνατό για την Αθήνα προκειμένου να «κεφαλαιοποιήσει» την άριστη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, την Ελλάδα να έχει από την πρώτη στιγμή πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Δύσης και απέναντι στη Μόσχα την ώρα που η Άγκυρα παλινωδεί και με άκρως τυχοδιωκτικό τρόπο επιχειρεί να αποκομίσει κέρδη εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους Ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα κυρίως αντιαεροπορικά. Με αιχμή τους πυραύλους S-300 αλλά και τους TOR M1 και OSA στους οποίους στηρίζεται η αντιαεροπορική άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον διαθέτει τα πανίσχυρα αντιαρματικά Kornet αλλά και τα αερόστρωμνα του Πολεμικού Ναυτικού Zubr.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν προτίθεται να αποδυναμώσει την άμυνα της χώρας παραχωρώντας κρίσιμα οπλικά συστήματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οπλισμό των νησιών τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας η οποία εμφανίζει όλο και πιο έντονες αναθεωρητικές τάσεις «στοχοποιώντας» και απαιτώντας αποστρατικοποίηση. Σε τυχόν νύξη από πλευράς ΗΠΑ για διάθεση αυτών των όπλων στην Ουκρανία η Αθήνα θα μπορούσε ενδεχομένως να το συζητήσει όπως αναφέρουν πληροφορίες μόνο σε περίπτωση πλήρους αντικατάστασής τους και άμεσα από ανάλογης ισχύος Δυτικά οπλικά συστήματα.

Όπως οι Patriot οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη «φαρέτρα» του Ελληνικού οπλοστασίου αλλά και μια σειρά από ανάλογων δυνατοτήτων συστήματα τα οποία θα αποτελέσουν την αντιαεροπορική ομπρέλα στο Αιγαίο έναντι της Τουρκικής απειλής. Με την Αθήνα να τονίζει με αυτόν τον τρόπο την σταθερή προσήλωσή της στη Συμμαχία και να «δείχνει» την Τουρκία ως τη χώρα που παίζει διπλό παιχνίδι. Στο «κάδρο» αναμένεται να τεθούν οι Τουρκικοί S-400 καθώς η Άγκυρα κάθε άλλο παρά διάθεση δείχνει να «παγώσει» το πρόγραμμα.

Το ΓΕΕΘΑ με δεδομένη τη στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην απόφαση να σταματήσει κάθε εξοπλιστική σχέση με τη Ρωσία και αυτό αφορά κυρίως την υποστήριξη και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων Ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Άλλωστε ακόμα και να το επιθυμούσε θεωρείται αδύνατο η Μόσχα να συνεχίσει την υποστήριξή τους. Με την τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν επιχειρησιακά και στον μέγιστο βαθμό τα Ρωσικά οπλικά συστήματα ενώ σταδιακά και σε βάθος χρόνου σχεδιάζεται να αρχίσει η αντικατάστασή τους. Εκτός εάν αυτό επισπευσθεί από τις εξελίξεις.

Το «κλειδί» πάντως σε μια Ελληνοαμερικανική συμφωνία για ακόμη πιο ενεργό ρόλο της Αθήνας στο Ουκρανικό και στη σύγκρουση της Δύσης με τη Μόσχα να αποτελεί η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει τεθεί εκτός προγράμματος να βάλουν την Ελλάδα και την Πολεμική μας Αεροπορία στο κλειστό club του F-35. Όπως πρόσφατα είχε αποκαλύψει το Newpost κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης επισκέφθηκε την Αθήνα και πρότεινε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας 20 F-35 έναντι περίπου 3,5 δις. Με αυτά τα δεδομένα μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει μια συζήτηση για το μαχητικό 5ηςγενιάς μεταξύ Μητσοτάκη και Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.


Τα φονικά χαρακτηριστικά του μαχητικού
Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Προδιαγραφές
Το F-35 προέκυψε από την ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν έναν αριθμό διαφορετικών μαχητικών αεροσκαφών με έναν μόνο τύπο. Γι’ αυτό το λόγο το αεροσκάφος έχει τρεις υποεκδόσεις.

Την F-35A, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης.
Την F-35B, σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης.
Την F-35C, για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα.

Το αεροσκάφος
Σχεδίαση
Το F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Το F-35 φέρει το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA, το οποίο θεωρείται κορυφαίων επιδόσεων. Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική εικόνα του πεδίου μάχης.

Καινοτομίες
Το αεροσκάφος θα μπορεί να δεχθεί εντολές μέσω της φωνής του πιλότου μέσω του συστήματος Direct Voice Input. Επίσης θα διαθέτει σύστημα απεικόνισης επί κάσκας (HMDS) το οποίο θα προβάλλει πληροφορίες κατ’ ευθείαν στη κάσκα του πιλότου.