Patriot: Ρουμανία και Raytheon κατασκευάζουν νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους



Η κρατική αμυντική εταιρεία της Ρουμανίας Romarm και η θυγατρική της Electromecanica Ploiesti υπέγραψαν συμφωνία με τη Raytheon για την κατασκευή πυραύλων SkyCeptor για το σύστημα αεράμυνας Patriot.

Μια παραλλαγή του πυραύλου «hit-to-kill» Stunner, το SkyCeptor είναι ένας προηγμένος αντιαεροπορικός πύραυλος πολλαπλών αποστολών που έχει σχεδιαστεί για εισαγωγή στο Patriot ή σε άλλα συστήματα αεράμυνας.

Σχεδιάστηκε για να νικήσει τις εξελισσόμενες εναέριες απειλές, όπως βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς και πυραύλους cruise.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ρουμανίας Florin Spataru, η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Romarm και της Raytheon.

«Υπάρχουν μερικά ακόμη βήματα που πρέπει να κάνουμε ώστε η παραγωγή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό», είπε κατά την τελετή υπογραφής. «Η παραγωγή σημαίνει επίσης επενδύσεις από τη ρουμανική πλευρά…Η Ρουμανία μπορεί να τοποθετηθεί ως σταθερός, αξιόπιστος προμηθευτής σε αυτόν τον τομέα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

To πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target) είναι ένα «αποδεδειγμένο στη μάχη» σύστημα αεράμυνας για την αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων cruise και προηγμένων αεροσκαφών.

Έχει βεληνεκές 70 χιλιομέτρων (43,4 μίλια), μέγιστο ύψος 24 χιλιομέτρων (14,9 μίλια) και χρόνο πτήσης έως και τρεισήμισι λεπτά.

Η πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με το ραντάρ AN/MPQ-53 για αναζήτηση, ανίχνευση στόχων, αναγνώριση, παρακολούθηση και καθοδήγηση πυραύλων και ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το σύστημα είναι λειτουργικό στις ΗΠΑ και σε συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Ταϊβάν, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρουμανίας.


Πηγή: The Defense Post / onalert.gr