Εφιάλτης για τους Τούρκους σε ξηρά και θάλασσα: Εκτινάσσονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες Apache αλλά και Kiowa με τους πανίσχυρους Hellfire «Romeo»Οι «Romeo» αποτελούν τον πιο σύγχρονο πύραυλο που διαθέτει το δυτικό οπλοστάσιο για τα επιθετικά ελικόπτερα κρούσης Apache αλλά και για τα ελικόπτερα αναγνώρισης τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις.

του Κώστα Σαρικά 

Ήταν φόβος και τρόμος. Θα μετατραπούν σε πραγματικό εφιάλτη. Τα πανίσχυρα Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Αpache αποτελούν χωρίς αμφιβολία οπλικά συστήματα τα οποία κάνουν τη διαφορά στη «φαρέτρα» της Αεροπορίας Στρατού και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Eνώ και η παραχώρηση των Kiowa ανεβάζει κατακόρυφα την ευελιξία αλλά και ισχύ πυρός στην πρώτη γραμμή αποτροπής.

Η απόκτηση των φονικών πυραύλων Hellfire «Romeo» αποτελεί ένα από τα προγράμματα τα οποία έφερε χθες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής προς έγκριση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αν και το πρόγραμμα έχει κόστος μόλις 20 εκ ευρώ τα οφέλη είναι σαφώς πολλαπλάσια.

Οι «Romeo» αποτελούν τον πιο σύγχρονο πύραυλο που διαθέτει το δυτικό οπλοστάσιο για τα επιθετικά ελικόπτερα κρούσης Apache αλλά και για τα ελικόπτερα αναγνώρισης τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η τετραπλή κεφαλή που διαθέτουν. Η οποία τους δίνει τη δυνατότητα για αποστολές κρούσης σε κάθε είδους στόχο. Από άρματα μάχης και  τεθωρακισμένα οχήματα με κάθε είδους θωράκιση έως ναυτικούς στόχους όπως πλοία και αποβατικά σκάφη, καταφύγια αλλά και πεζό προσωπικό. Ένας πύραυλος πολλαπλού ρόλου που δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες σε κάθε είδους αποστολή. Σε οτιδήποτε σχεδόν βρεθεί στη διαδρομή τους. Και να στηρίζει κάθε είδους επιχείρηση στο έδαφος.

Το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα για τα ελικόπτερα Apache αναμένεται να αποτελέσει η αναβάθμιση των παλαιότερων Alpha. Οι Ισραηλινοί σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη η οποία προβλέπει αλλαγή όλων των ηλεκτροοπτικών συστημάτων. Με αποτέλεσμα τα Alpha να γίνουν εφάμιλλα αν όχι καλύτερα από τα Delta. To επόμενο στάδιο θα είναι η σύνταξη του προγράμματος  προκειμένου να πάρει τον γνωστό δρόμο προς έγκριση και υλοποίηση. Η αναβάθμιση όταν αρχίσει αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια και πρόκειται να κρατήσει «ζωντανά» και επιχειρησιακά τα Αlpha όσο υπάρχουν ή μπορούν να βρεθούν ανταλλακτικά αφού η γραμμή παραγωγής έχει σταματήσει από το 2011.

Τότε αναμένεται να προχωρήσει η Αεροπορία Στρατού στην αντικατάσταση τους από την πιο σύγχρονη έκδοση Εko για την οποία ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι η διαδικασία απόκτησης είναι χρονοβόρα δεν αποκλείεται οι πρώτες ενέργειες να εκδηλωθούν σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη