”Σφαγή” ανάμεσα σε Ερντογανικούς & αντιπολίτευση για την Ελλάδα: ”Θέλετε να υποχωρήσουμε στο Αιγαίο”



Επίθεση κατά της Ελλάδας και ”εμφύλιος” ανάμεσα σε Ερντογανικούς και την αντιπολίτευση έχουμε στην Τουρκία για την Ελλάδα.

Τι αναφέρει ο τουρκικός τύπος:

”Καθώς τα νερά ζεστάθηκαν με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι δηλώσεις στη διακήρυξη που δημοσίευσε η συμμαχία των 6 δημιούργησαν αντιπαράθεση. Η περιγραφή του αγώνα της Τουρκίας για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο ως «τυχοδιωκτισμό» προκάλεσε την αντίδραση πολλών. Λοιπόν, τι θέλει και τι κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο; Ποια επιχειρήματα υπερασπίζεται η Ελλάδα; Είναι περιπετειώδης η πολιτική της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο; Ο απόστρατος αντιναύαρχος Deniz Kutluk έκανε δηλώσεις στη Sabah.com.tr.

Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο τα νερά άρχισαν και πάλι να ζεσταίνονται. H Eλλάδα διαμαρτύρεται συχνά για την αποφασιστική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις προκλήσεις της εξοπλίζοντας τα νησιά του Αιγαίου. Ενώ η Τουρκία δεν συμβιβάστηκε για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκε επίσης πολύ η διακήρυξη της 6μερούς συμμαχίας, που χαρακτηρίζει την πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο «περιπετειώδη». Ο απόστρατος αντιναύαρχος Deniz Kutluk δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της είναι σωστή και ότι δεν θα υπάρξει εσωτερική πολιτική σε ένα περιβάλλον όπου συζητείται η εξωτερική πολιτική.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία χρησιμοποιεί ενεργά τη θαλάσσια δικαιοδοσία της μέχρι το τελευταίο εκατοστό. Η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δείχνει συχνά στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές χώρες τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ζητά παρέμβαση σαν να υπάρχει παράνομη κατάσταση.

Η Ελλάδα, που προσπαθεί να κηρύξει θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, και σαν να μην αρκεί αυτό, αυξάνει την ένταση και το γεγονός ότι τα νησιά δεν συμμορφώνονται με το καθεστώς του αφοπλισμού. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ελλάδα για τα νησιά. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά, κάτι που συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή τη στάση, η κυριαρχία των νησιών θα ανοίξει προς συζήτηση στη διεθνή σκηνή.

Η συμμαχία των 6 κομμάτων, που αποτελείται από CHP, IYI Party, Felicity Party, Future Party, Deva Party και Δημοκρατικό Κόμμα, και υποστηριζόμενη από το HDP από έξω, συνεδρίασε για 4η φορά την περασμένη εβδομάδα, με οικοδεσπότη το Future Party. Μετά τη συνάντηση μοιράστηκαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν με τις υπογραφές 6 κομμάτων και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί. Η χρήση του όρου «περιπετειώδης» για την πολιτική που ακολουθείται στην Ανατολική Μεσόγειο έχει συζητηθεί πολύ.

Στη δημοσιευμένη δήλωση περιλαμβανόταν η ακόλουθη δήλωση:

Θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις και η περιπετειώδης ρητορική και οι πολιτικές που θα αναγκάσουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να αλλάξει εναντίον μας και να βλάψουν τις πολυδιάστατες απαιτήσεις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.”

Καταριανοί υπέρ Τουρκίας-Τι αναφέρει Ερντογανικό ΜΜΕ

”Η Ελλάδα, που αύξησε τις αμερικανικές βάσεις στο έδαφός της από 4 σε 9, κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή. Ενώ η Τουρκία αντέδρασε σκληρά στις προκλητικές κινήσεις της Ελλάδας, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είχε ευρεία απήχηση στον αραβικό Τύπο.

Σε μια εκπομπή που μεταδόθηκε στο Al Jazeera, συγκρίθηκαν οι στρατοί της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αξιολογώντας τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο εκφωνητής λέει, “Οι Τούρκοι δεν μπορούν να πάρουν όλα όσα θέλουν, αλλά τελικά είναι ένα έθνος με πολεμιστές, όχι στα λόγια αλλά στην πραγματικότητα”!