«Θερμό» επεισόδιο: Ψάχνουν ευκαιρία οι Τούρκοι - Δείτε τι τους περιμένει στο ΑιγαίοΤην ώρα που ο Ερντογάν επιδίδεται σε ανήθικη προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για δυναμική απάντηση σε κάθε ενέργεια που θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι.

Στη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η Αθήνα και έχουν επιφέρει αποτελέσματα για την ελληνική διπλωματία, προσπαθεί να απαντήσει η Άγκυρα, εφαρμόζοντας ανήθικη προπαγάνδα κατά της χώρας μας. Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ βρίθουν ψευδών και ανυπόστατων δημοσιευμάτων κατά της χώρας μας, για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό, την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, ακόμα και για δήθεν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου.

Το αφήγημα μάλιστα της «ελληνικής προκλητικότητας και παραβατικότητας» ετοιμάζεται να αναδείξει και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καταθέτοντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «ντουκουμέντα» για την ελληνική παραβατικότητα. Πού θα στηριχθεί η επιχειρηματολογία του; Στο ότι δήθεν η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων περί αποστρατικοποίησης νησιών. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν υφίσταται.

Κατ’ αρχάς, όπως υποστηρίζει ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός κ. Χρήστος Ροζάκης, «το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που καθιερώνει η Συνθήκη της Λωζάννης είναι προσωρινό. Με την έννοια ότι η αποστρατιωτικοποίηση αποβλέπει στην αποφυγή επανάληψης των εχθροπραξιών αμέσως μετά το τέλος μιας διεθνούς σύρραξης, κυρίως από τον ηττημένο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να έχει όμως μεγάλη διάρκεια. Κάποτε ο φόβος για επανάληψη των εχθροπραξιών αναιρείται. Στην περίπτωσή μας αυτός ο φόβος αναιρέθηκε με τη δραματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα το 1930, με την προσέγγιση των δύο χωρών και τη Συμφωνία που υπέγραψαν ο Ελ. Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ».Ξεκαθαρίζει δε σε σχέση όσον αφορά τη Συνθήκη των Παρισίων ότι «αυτή δεν συμπεριέχει, ανάμεσα στα μέρη, την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να την επικαλείται».

Στην Τουρκία γνωρίζουν καλά πως το επιχείρημά τους είναι αίολο, εντούτοις ήδη στη γειτονική χώρα η προσπάθεια σύνδεσης της κυριαρχίας των νησιών με την αποστρατικοποίηση γίνεται πλέον το κεντρικό αφήγημα της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα. Είναι κυρίαρχο στα τουρκικά ΜΜΕ και γίνεται το βασικό επιχείρημα στην πολιτική της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Διπλωματική εγρήγορση και πανέτοιμοι στο Αιγαίο
Στην Αθήνα δεν «τσιμπάνε» στις προκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος. Με νηφαλιότητα και σοβαρά επιχειρήματα η ελληνική διπλωματία δεν αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη, «σβήνοντας» μία προς μία τις τουρκικές αιτιάσεις. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα απόρθητο τείχος σε όλο το Αιγαίο, ελέγχοντας πλήρως όλα τα σημεία «κλειδιά» και κυριολεκτικά περιμένοντας κάθε κίνηση των Τούρκων.

«Μπορεί οι Τούρκοι να έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, μιας και αυτοί είναι που θα επιτεθούν, όμως η δική μας απάντηση θα αντιστρέψει τον αιφνιδιασμό. Αν κλιμακώσουν την ένταση οι Τούρκοι και η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα λάβει την απόφαση απάντησης, τότε στην Άγκυρα θα καταλάβουν από την πρώτη ώρα με ποιον επιχείρησαν να τα βάλουν». Αυτό αναφέρει πηγή του ελληνικού «Πενταγώνου» στο Newsbomb.gr επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας να επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στην Τουρκία, αν φτάσουμε σε συνθήκες σύρραξης.

Οι τρεις Κλάδοι είναι σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ελέγχοντας κάθε κίνηση στα τουρκικά παράλια και τους Επιτελείς να διαμορφώνουν κάθε μέρα την στρατηγική και την τακτική τους, ανάλογα με τι εξελίξεις. Ο Στρατός Ξηράς αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά των Ενόπλων Δυνάμεων, σκανάροντας από τα επιτηρητικά φυλάκια τόσο με τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν οι ακριτικές μονάδες όσο φυσικά και με τους άνδρες που βρίσκονται πάνω σε κάθε νησάκι του Αρχιπελάγους, οποιαδήποτε ενέργεια από την απέναντι πλευρά.

Οι οδηγίες που τους έχουν δοθεί είναι σαφείς και είναι δεδομένο πως δεν θα επιτρέψει κανείς να πατήσει ξένο πόδι πάνω σε βράχο ελληνικό. Άλλωστε, οι βράχοι είναι το «σπίτι» των κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι ως πρώτη γραμμή αποτροπής έχουν φροντίσει να θωρακίσουν κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους στο ανατολικό Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το Πολεμικό Ναυτικό με τις μονάδες επιφανείας, τα υποβρύχια και τα ελικόπτερα, η Αεροπορία με τα προηγμένα ραντάρ που διαθέτει και φυσικά τα μαχητικά αεροσκάφη, ο Στρατός Ξηράς με τα σύγχρονα συστήματα επιτήρησης, τους άνδρες στα ακριτικά νησιά και τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και οι κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων, μεταφέρουν αναλυτική εικόνα σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην Αθήνα και το Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου αναλύονται και διαμορφώνεται η στρατηγική.

Και όταν λέμε κάθε κίνηση, εννοούμε τα πάντα... από τις εξόδους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής τους, μέχρι την πιο μικρή βάρκα Τούρκου ψαρά που θα βγει στα ανοιχτά. Οι Τούρκοι βλέπουν αυτή την ετοιμότητα, βλέπουν ότι αν επιχειρήσουν οποιαδήποτε ενέργεια στο Αιγαίο θα ακολουθήσει… επακούμβηση! Για το λόγο αυτό σκέφτονται διπλά κάθε τους κίνηση που μπορεί να προκαλέσει την Ελλάδα επί του πεδίου.