Άτυπη Τηλεδιάσκεψη κ. ΓΔ ΠΕΑΔΣ με τους Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής Κ-Μ ΕΕ της Μεσογείου λόγο προκλήσεων και απειλώνΜε πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΕΘΑ, Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, άτυπη τηλεδιάσκεψη των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας με κύριο άξονα της συζήτησης να αποτελούν οι προκλήσεις και απειλές της Μεσογείου.

Κατά τη συζήτηση, η οποία συντονίστηκε από τον ΓΔ ΠΕΑΔΣ, οι ανωτέρω αξιωματούχοι εξέτασαν τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας τους αλλά και του συντονισμού τους σε θέματα της Μεσογείου που αποτελούν κοινό ενδιαφέρον και γεννούν κοινές ανησυχίες.

Ο κ. Μπαλωμένος κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία δεν συνεπάγονται την άμβλυνση των απειλών και προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, αλλά αντιθέτως έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη ταραγμένο περιβάλλον ασφαλείας. Εξήρε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο ως παράγοντα για την ασφάλεια της ΕΕ, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο, τις μεταφορές και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, έγινε εκτενής αναφορά στις υβριδικές απειλές και στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μία νέα κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης που απαιτεί έγκαιρο συντονισμό και συγχρονισμό ενεργειών, ενώ ο Δρ. Μπαλωμένος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω της γεωγραφίας της καλείται να διαφυλάξει τα σύνορα της ΕΕ, απέναντι σε τέτοιου είδους απειλή.

Τέλος, ο Γενικός Δντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ προέτρεψε τους ομολόγους του να αξιοποιήσουν το κοινό τους ενδιαφέρον σε θέματα της Μεσογείου προκειμένου να συντονίζονται για την προβολή κοινών θέσεων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών fora, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικών κατά περίπτωση ζητημάτων.