Προς κρίση: Η Κίνα έχει υπερδιπλασιάσει την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών στα σύνορα με την ΙνδίαΕν μέσω του ισχυρισμού ενός Αμερικανού στρατιωτικού ότι η κατάσταση στον τομέα της Ανατολικής Λαντάκ ήταν ανησυχητική, προκύπτει ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία έχει υπερδιπλασιάσει την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών στην κύρια βάση της κοντά στην ινδική επικράτεια.

Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί από την κύρια βάση της στο Χοτάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Τώρα διατηρούν εκεί περίπου 25 μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που κρατούσαν νωρίτερα, ανέφεραν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές στο India Today.

Οι ινδικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη και οι αρμόδιες ινδικές υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο, ανέφεραν.

Η Κίνα αναπτύσσει επίσης μια νέα βάση μαχητικών αεροσκαφών στο Shakche, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την κινεζική αεροπορία κατά μήκος της LAC με την Ινδία. Η ινδική πλευρά πιστεύει ότι οι Κινέζοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ινδική Πολεμική Αεροπορία ήταν σε θέση να κινηθεί ταχύτερα στη ζώνη σύγκρουσης από αυτούς και γι’ αυτό άρχισαν να εργάζονται σε νέες αεροπορικές βάσεις.

Η Πολεμική Αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) έχει αναβαθμίσει ορισμένες από αυτές τις βάσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σκληρυμένων καταφυγίων, της επέκτασης του μήκους του διαδρόμου και της ανάπτυξης πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού.

Πηγές ανέφεραν ότι οι στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις υπό ινδική επιτήρηση περιλαμβάνουν τρεις απέναντι από το ανατολικό Λαντάκ — το Kashgar, το Hotan και το Ngari Gunsa. Οι άλλες βάσεις περιλαμβάνουν το Shigatse, τη Lhasa Gongkar, το Nyingchi και το Chamdo Pangta, πρόσθεσαν οι πηγές.

Γενικές παρατηρήσεις των ΗΠΑ

Ο Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στον Ειρηνικό στρατηγός Τσαρλς Α Φλιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αμυντική υποδομή που κατασκευάζει η Κίνα κατά μήκος των συνόρων της με την Ινδία στο Λαντάκ ως «ανησυχητικές».

Ο Flynn χαρακτήρισε επίσης τις δραστηριότητες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP) στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού «αποσταθεροποιητικές και διαβρωτικές» και είπε ότι οι ινδοαμερικανικοί δεσμοί λειτουργούν ως «αντίβαρο στη διαφθορική συμπεριφορά των Κινέζων».

Ινδικά και κινεζικά στρατεύματα έχουν εγκλωβιστεί σε αντιπαράθεση στο ανατολικό Λαντάκ από τις 5 Μαΐου 2020, όταν μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, που οδήγησε σε θύματα και στις δύο πλευρές, ξέσπασε στην περιοχή της λίμνης Πανγκόνγκ. Παρά τους 15 γύρους στρατιωτικών συνομιλιών, στην περιοχή επικρατεί ένταση. Η διοίκηση του δυτικού θεάτρου του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) επιβλέπει τα σύνορα Ινδίας-Κίνας.

Η κινεζική κατασκευή στην οποία αναφερόταν ο Flynn ήρθε στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Pangong Tso. Αυτή η γέφυρα θα μπορούσε να βοηθήσει τον στρατό του να κινητοποιήσει γρήγορα τα στρατεύματά του στην περιοχή.

Άλλες κινεζικές υποδομές, όπως δρόμοι και οικιστικές μονάδες, έχουν επίσης εμφανιστεί κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία. Η Κίνα εμπλέκεται επίσης σε μεγάλες διενέξεις για τα θαλάσσια σύνορα με διάφορες χώρες της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού, όπως το Βιετνάμ και η Ιαπωνία.

Ο Flynn είπε: «Πιστεύω ότι το επίπεδο δραστηριότητας ανοίγει τα μάτια και ορισμένες από τις υποδομές που δημιουργούνται στη διοίκηση του δυτικού θεάτρου (του Κινεζικού Στρατού) είναι ανησυχητικές». «Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο στρατός της Κίνας χρειάζεται τέτοιο οπλοστάσιο σε όλους τους τομείς», είπε.

«Λοιπόν, δεν έχω μια κρυστάλλινη σφαίρα για να σας πω πώς θα τελειώσει (η αντιπαράθεση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας) ή πού θα βρεθούμε. Θα σας εκφράσω ότι αξίζει να κάνω αυτή την ερώτηση και να προσπαθήσω να λάβω την απάντησή τους για το ποιες είναι οι προθέσεις τους», είπε.