Μόσχα: «Η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση του Χάρκοβο και της Οδησσού»



Η Ουκρανία απειλεί με καταστροφή τη γέφυρα της Κριμαίας - «Θα βομβαρδίσουμε το Κίεβο» απειλούν οι Ρώσοι.

Ο αρχηγός των ρωσόφωνων Ντένις Πούσιλιν δήλωσε πως «όλες οι ρωσικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν συμπεριλαμβανομένων του Χάρκοβο και της Οδησσού». Δήλωσε επίσης για τους ξένους μισθοφόρους ότι «δεν υπάρχει λόγους να τους δοθεί χάρη».

Έτσι ο αρχηγός τον ρωσόφωνων αποκάλυψε ποιος είναι ο τελικός στρατηγικός σχεδιασμός της Μόσχας και ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την πλήρη απελευθέρωση του Χάρκοβο και της Οδησσού.

Στα πεδία των μαχών οι Ουκρανοί διοικητές καθημερινά αναφέρουν πως έχουν έλλειψη πυρομαχικών και συνεπώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις υποτιθέμενες ουκρανικές αντεπιθέσεις σε Χάρκοβο και Χερσώνα.

To Κίεβο απείλησε για άλλη μία φορά ότι θα καταστρέψει την ρωσική γέφυρα στο Στενό του Κερτς, στην Κριμαία, δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες για την κατασκευή της.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο έκτασης 300 σελίδων το οποίο κατ’ αυτή περιέχει τα επίσημα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας στην ανακτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του Ουκρανού στρατηγού Ντμίτρο Μαρτσένκο ότι η γέφυρα θα μετατρεπόταν στον «στόχο υπ’ αριθμόν ένα» εάν το Κίεβο αποκτούσε οπλικά συστήματα με δραστικό βεληνεκές ικανό για να την πλήξουν.

Εξήγησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη γέφυρα αυτή, μήκους 18 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει εφόδια τόσο στην Κριμαία, όσο και στα στρατεύματά της στη νότια Ουκρανία.

Η κατασκευή της γέφυρας κόστισε δισεκατομμύρια. Συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα από το 2018.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι έχουν ληφθεί όλες οι δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλεια της Κριμαίας. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απειλή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλουν στο στόχαστρο τη γέφυρα.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε ότι η απειλή του στρατηγού Μαρτσένκο αντίκειται προς την υπόσχεση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μη χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να καταστραφούν στόχοι στη ρωσική επικράτεια.