Στρατηγός Λουκόπουλος: Το ΚΥΣΕΑ θα έπρεπε να έχει συγκληθεί για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούςΟ Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» (ΠΕΜΑΣ), στην εκπομπή του  Γ. Σαχίνη, στον 98.4 FM, αναλύοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Ναι μεν υπάρχει υψηλή προκλητικότητα -έως και επιθετικότητα- από ρητορικής απόψεως από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά δεν έχουν γίνει κάποιες στρατιωτικές κινήσεις οι οποίες να υποδηλώνουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει -σε πρώτη φάση- κάποια στρατιωτική ενέργεια.

Από τη στιγμή που έχουν εκτοξευτεί απειλές από επίσημα τουρκικά χείλη του τύπου “ότι λέμε το κάνουμε  και ό,τι κάνουμε το έχουμε πει”, δε μπορεί να αγνοηθεί και για αυτό απαιτείται συνεχής εγρήγορση, χωρίς να μπαίνουμε -όπως πολύ σωστά κάνουμε- σε ρητορική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Αν η κρίση με την Τουρκία είναι αναβαθμισμένη και υπαρκτή, το ΚΥΣΕΑ θα έπρεπε να έχει συνεδριάσει, για λόγους ουσιαστικούς -για να εκτιμήσει σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο την κατάσταση και να δώσει εντολές για το χειρισμό και την αντιμετώπισή της- . Εξάλλου αυτό περιγράφεται στο Νόμο περί της συστάσεώς του ΚΥΣΕΑ και από εκεί και πέρα εκτός του ουσιαστικού έργου το οποίο θα είχε να κάνει, είναι και ο συμβολισμός απέναντι σε εχθρούς και φίλους, υποδηλώνοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας.

Η Τουρκία δεν επιζητεί και δεν επιδιώκει γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα. Με την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, θεωρείται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει τη χώρα μας με διαρκή απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας και να καλλιεργεί φοβικά σύνδρομα, θεωρώντας ότι μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα “συνθηκολόγηση” και καθεστώς μειωμένης  κυριαρχίας. Δηλαδή μια κατάσταση με ελληνικά νησιά χωρίς υφαλοκρηπίδα, με γκρίζες ζώνες και διεκδίκηση μικρονησίδων, ει δυνατόν να τα αποστρατικοποιήσει,  να μην έχουμε το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας και να συζητήσουμε αυτό που θεωρεί η Τουρκία “τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου μισά μισά”. Τότε θα έχουμε ειρήνη.

Δε μπορούμε όμως και να αποκλείσουμε μια σχεδιασμένη κρίση χαμηλής ή υψηλότερης έντασης που θα μπορούσε να καταλήξει ανεξέλεγκτα κάπου, ίσως σε θερμό επεισόδιο ή ΣΕ άλλες περίπλοκες καταστάσεις.

Επιβάλλεται η μέγιστη ετοιμότητα και κυρίως να γίνει σαφές ότι σε περίπτωση τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας η απάντηση επί του πεδίου θα είναι συντριπτική και η Τουρκία θα υποστεί τουλάχιστον ίση αν όχι μεγαλύτερη ζημιά, το οποίο και θα την αποτρέψει.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι αν συνεχίζουμε να εμμένουμε στη γραμμή των 6 ν.ν. , διότι πολύ σύντομα εκτιμάται ότι το τουρκικό ερευνητικό θα μπει μέσα σε ελληνική ΑΟΖ, που έχει οριοθετηθεί με την Αίγυπτο και η οποία δεν είναι διεκδικούμενη, είναι οριοθετημένη και κατοχυρωμένη στην Ελλάδα. Έτσι μπορεί να μη φτάσουμε σε πολεμικές ενέργειες, αλλά να προκληθούμε σε αυτό το επίπεδο. ‘Αλώστε, για να είμαστε ειλικρινείς, οι Τούρκοι έχουν “πάρει αέρα” με το να έχουμε αφήσει να εννοηθεί : “κάντε ό,τι θέλετε μετά τα 6 ν.μ.”

Σε ό,τι αφορά το ναυτικό αποκλεισμό, αυτός  δεν αποτελεί ούτε επεισόδιο, ούτε κρίση, αλλά θεωρείται ξεκάθαρη πολεμική ενέργεια, διότι δημιουργεί συνθήκες αδυναμίας άσκησης κυριαρχίας Πχ. μπορεί να αποκλειστεί μια βραχονησίδα που έχει φρουρά και να μη μπορεί να πάει άλλη φρουρά να την αντικαταστήσει.

Υπάρχουν πολλά σενάρια τα οποία είναι σίγουρο ότι έχουν επεξεργαστεί από το ΓΕΕΘΑ. Σημασία έχει ότι κανένα θερμό επεισόδιο δε θα περιοριστεί εν τόπω και χρόνο, αλλά  για την Ελλάδα θα είναι γενικευμένη σύρραξη, κάτι το οποίο δεν ωφελεί την Τουρκία.

Επίσης, ο κ. Λουκόπουλος τονίζει την ανάγκη για επείγουσες πολιτικές και διπλωματικές δράσεις διεθνώς, αλλά και τα όρια διασφάλισης της Ελλάδας με συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» ακόμη και εντός του ΝΑΤΟ. Εκτιμά ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα σε αυτή τη φάση η Τουρκία έχει αναβαθμίσει ποιοτικά την πίεση προς την Ελλάδα , χωρίς όμως επιπλέον κινήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα, αλλά αυτό όπως είπε αντί για εφησυχασμό , θα πρέπει να οδηγεί σε εγρήγορση και ψύχραιμη ενημέρωση και ετοιμότητα και για τους Έλληνες πολίτες.