Πανικός στην Τουρκία με… Eurofighter: Με μαχητικό προηγούμενης γενιάς ψάχνει «αντίδοτο» στα ελληνικά Rafale και ViperΕάν η Τουρκική αεροπορία αποφασίσει να κάνει κίνηση για την απόκτηση είτε των παλιότερων Eurofighter της RAF είτε αυτών τελευταίας γενιάς, δεν αρκεί η συγκατάθεση των Άγγλων αλλά συνολικά της Κοινοπραξίας του Typhoon Eurofighter η οποία εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Μόνο τυχαία δεν φαίνεται τελικά να είναι η παρουσία της Royal Air Force στην Τουρκική αεροπορική άσκηση «Anatolian Eagle  2022» η οποία άρχισε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Η Αγγλία αποτελεί τη μοναδική δυτική χώρα όπως είχε αναφέρει το Newpost που συμμετέχει στην άσκηση των γειτόνων, γεγονός το οποίο προκαλεί μια σειρά από ερωτήματα με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Άσκηση στην οποία πλην της TuAF λαμβάνουν μέρος με μαχητικά το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Ιορδανία.

Η RAF έστειλε στο Ικόνιο τέσσερα αεροσκάφη Typhoon Eurofighter τα οποία όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκικής αεροπορίας. Καθώς οι γείτονες παρακολουθούν την αλματώδη ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις απέναντι στα πανίσχυρα Γαλλικά Rafale αλλά και στα εκσυγχρονισμένα Viper. Στην προσπάθεια τους αυτή εντάσσεται η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού της Τουρκικής αεροπορίας Hasan Kucukakyuz στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σύμφωνα με πληροφορίες επισκέφθηκε μαζί με τον Αρχηγό της RAF Mike Wigston το UK Quick Reaction Alert όπου χρησιμοποιούνται  μαχητικά Typhoon Eurofighter.Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στρατιωτικούς αναλυτές η Άγκυρα φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει Eurofighter της RAF προκειμένου να καλύψει το χάσμα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι να κατασκευάσει η ίδια τα δικά της TF-X και να ‘’ξεκλειδώσει’’ η συμμετοχή της στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Ωστόσο τα 30 μεταχειρισμένα Eurofighter της RAF τα οποία οι Άγγλοι επιθυμούν να πουλήσουν στην Τουρκία αποτελούν μαχητικά προηγούμενης γενιάς τα οποία διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα Tranche 5 τα οποία έστειλε στην Τουρκία η Royal Air Force προκειμένου να πάρουν μέρος στην «Anatolian Eagle 2022».  Σύμφωνα με πληροφορίες η TuAF δεν ενδιαφέρεται για τα παλιότερα αεροσκάφη αφού δεν πρόκειται να καλύψουν το κενό παρά για Eurofighter τελευταίας γενιάς τα οποία επιθυμεί να ‘’παρατάξει’’ απέναντι από τα Ελληνικά Rafale και Viper. Με τους γείτονες να βλέπουν την παρουσία των Eurofighter Tranche 5 στο Ικόνιο ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ένα ‘’crash test” απέναντι στα δικά τους F-16C/D.  Αυτά τα μαχητικά άλλωστε διαθέτουν και τους «φονικούς» Meteor οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη «φαρέτρα» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με την απόκτηση των Rafale.

Όμως ακόμα και εάν η Τουρκική αεροπορία αποφασίσει να κάνει κίνηση για την απόκτηση είτε των παλιότερων Eurofighter της RAF είτε αυτών τελευταίας γενιάς, δεν αρκεί η συγκατάθεση των Άγγλων αλλά συνολικά της Κοινοπραξίας του Typhoon Eurofighter η οποία εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία. Επιπλέον για την απόκτηση των «φονικών» Meteor απαιτείται η συγκατάθεση Γάλλων και Σουηδών. Αφού ο Meteor κατασκευάζεται από την MBDA.

Σε κάθε περίπτωση οι γείτονες φαίνεται ότι έπειτα από την αποπομπή τους από το πρόγραμμα του F-35 αλλά και τα σοβαρά εμπόδια που βάζει το Κογκρέσο στην πώληση 40 F-16 block 70 και στην αναβάθμιση ακόμη 80 βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανίσχυρα Ελληνικά Rafale και Viper ενώ γνωρίζουν  από πρώτο χέρι και την αξία των Ελλήνων ιπτάμενων.