F-35 «γιοκ» για την Άγκυρα: Τα Ελληνικά «γεράκια» βουλιάζουν τη «Γαλάζια Πατρίδα»



Η είδηση που ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι οι ΗΠΑ βάζουν οριστική «ταφόπλακα» στα Τουρκικά όνειρα για επιστροφή στο πρόγραμμα του «αόρατου» μαχητικού F-35 αποτέλεσε ένα ακόμη ράπισμα στους αλαζόνες γείτονες. 

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκαθαρίζει ότι «η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα του F-35» από το οποίο αποπέμφθηκε έπειτα από την απόκτηση των Ρωσικών S-400. Και αυτό την ώρα που είναι πλέον θέμα ημερών η αποστολή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της LOR προς τις ΗΠΑ η οποία ουσιαστικά βάζει την Πολεμική μας Αεροπορία σε εποχή F-35 με την απόκτηση μιας τουλάχιστον Μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς. Με πολύ σοβαρές πιθανότητες πλέον αν η διαδικασία εξελιχθεί γρήγορα τα πρώτα «μπλε» F-35 να προσγειώνονται σε Ελληνικό αεροδρόμιο ακόμα και εντός του 2027.

Έως τότε όμως ήδη η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα μαχητικά της HAF και τα αεροσκάφη της TuAF θα είναι ήδη σημαντική. Αφού θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 F-16 block 52+ και block 52+ adv σε Viper. H  πρώτη δοκιμαστική πτήση την εβδομάδα που πέρασε των δύο μονοθέσιων μαχητικών στα οποία ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη ΕΑΒ, σκόρπισε χαμόγελα στην Πολεμική Αεροπορία. Περιμένει από τον Σεπτέμβριο στη Σούδα τα πρώτα μαχητικά ώστε να αρχίσει η εντατική εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων πάνω στις «Οχιές». 

Όπως εντατική είναι εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες η εκπαίδευση των «γερακιών» με τα πρώτα έξι Γαλλικά Rafale. Πλησιάζουν ήδη τις 400 εξόδους, συμμετέχουν σταδιακά σε όλο και πιο σύνθετα σενάρια ενώ δοκιμάζουν και τον πανίσχυρο πύραυλο «Meteor», τον μεγαλύτερο εφιάλτη ίσως αυτή τη στιγμή για την Τουρκική αεροπορία.

Ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι «μπαίνει στις ράγες» και το σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 το οποίο φέρνει τις επόμενες ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.