Αναβαθμισμένα MLRS στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα; Αστακός



Να θυμίσουμε πως η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ATACMS.

Αναβαθμισμένα MLRS στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα με τις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον να κολλάνε στο πότε θα έρθουν στην Ελλάδα.

Σε συζητήσεις βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με την αμερικανική ηγεσία για την ανταλλαγή (σ.σ. τύπου Marder με BMP 1) των ρωσικών RM 70 (40 με 50) με αντίστοιχα M270 A1 των αμερικανικών αποθεμάτων.

Οι συζητήσεις αφορούν σε μοντέλο τύπου Marder με BMP 1, όμως, όπως μαθαίνουμε, για την ώρα η Αθήνα κολλάει στο γεγονός πως θέλει την άμεση αντικατάσταση των RM 70 με τα αμερικανικά M270 A1.

Τα ρουκετοβόλα RM 70 των 122 χλστ. έχουν ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. ενώ τα M270 A1 έχουν εμβέλεια άνω των 150 χλμ. με τους ATACMS ή έως 70 χλμ με ρουκέτες.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ATACMS.

Το μυαλό της στους 152 πυραύλους ATACMS της Ελλάδας έχει η Τουρκία, με ειδικούς να σημειώνουν πως είναι ένα πολύ δύσκολο στην αντιμετώπισή του όπλο που έχει στα χέρια της η Αθήνα.

Οι Τούρκοι θεωρούν πως υπερέχουν στο ναυτικό και την αεροπορία (σ.σ. λάθος νομίζουν και στα δύο, αφού συμβαίνει το αντίθετο – Μάλιστα αυτό φάνηκε και στην κρίση του Ιουλίου και του Αυγούστου) ενώ αναφορικά με τον ελληνικό στρατό πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να παρατάξει δύο όπλα που δεν τους είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν.

Τα τανκς Leopard 2Α6 HEL και τους πυραύλους ATACMS Block1.

Η Ελλάδα διαθέτει 152 αμερικανικούς ATACMS Block1 της Lockheed Martin με εμβέλεια στόχου άνω των 160 χλμ. καθώς και 170 Leopard 2A6 HEL, τα οποία παραγγέλθηκαν το 2003 και κατασκευάστηκαν με άδεια στην Ελλάδα μεταξύ 2006 και 2009.

Τα ATACMS μπορούν να εκτοξευτούν από τους 36 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M-270 MLRS και να στοχεύσουν βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα ή τα τουρκικά λιμάνια.