Αναβάθμιση 100 ΛΕΩΝΙΔΑΣ και 150 οχήματα ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) προτείνει η Rheinmetall ως παροχές στον Ελληνικό Στρατό



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ ενδιαφέρουσες παροχές, ως “ανταλλάγματα”, περιέχει η πρόταση που κατέθεσε η γερμανική Rheinmetall για την προμήθεια στον Ελληνικό Στρατό του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης KF41 Lynx. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από το κεφάλαιο της βιομηχανικής διάστασης που περιλαμβάνεται, για την δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας στην Βόρειο Ελλάδα από κοινού με την KMW – KNDS, η πρόταση της Rheinmetall περιλαμβάνει και συγκεκριμένες παροχές υλικού για τον Ελληνικό Στρατό.

Πέρα από την παραχώρηση των ΤΟΜΑ Marder 1Α3, που αν και περιλήφθηκαν τελικώς στην συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο Σολτς – Μητσοτάκη, η Rheinmetall διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, στις παροχές προτείνεται η κατασκευή για τον Ελληνικό Στρατό 150 τεθωρακισμένων οχημάτων ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) της ελληνικής EODH. Η τελευταία, είναι βιομηχανικός εταίρος των KMW και Rheinmetall στην Ελλάδα, μετά την απόφαση καταργήσεως του παλαιού καθεστώτος των αντιπροσώπων.


Ο ΟΠΛΙΤΗΣ, είναι ένα όχημα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δύο γερμανικών εταιρειών, καθώς δεν διαθέτουν ανάλογη πρόταση στην συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, από πλευράς τάξεως βάρους και κόστους.

 Για τον λόγο αυτό, στην διευρυμένη Σύμβαση – Πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ KMW και EODH στις 16 Ιουνίου, περιελαμβάνεται η κοινή προώθηση του οχήματος στην διεθνή αγορά. Ο αριθμός των 150 οχημάτων που προσφέρονται, επιτρέπει στον Ελληνικό Στρατό να επιλέξει πέραν της μίας εκδόσεως, ούτως ώστε να καλύψει περισσότερες ανάγκες.