Ουκρανία: Χαλάστρα στην Ελλάδα – Τελευταία στιγμή δεν πήρε η Αθήνα ΗΙΜARSΟυκρανία: Χαλάστρα στην Ελλάδα έκανε ο πόλεμος με του Ρώσους, αφού τελευταία στιγμή οι Αμερικανοί έστειλαν τα ΗΙΜARS στο Κίεβο και όχι στην Αθήνα.

Η ρωσοουκρανική σύγκρουση έφερε αλλαγές στον προγραμματισμό της διάθεσης του πλεονάζοντος αμυντικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.

Η Αθήνα, δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως, βρίσκονταν ένα… βήμα πριν την εγκατάσταση των ΗΙΜARS στην Ελλάδα, όμως οι ΗΠΑ έστειλαν τελικά τον εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίσει την Ρωσία.

Εκτός των HIMARS η Αθήνα θα έπαιρνε και το NASAMS.

Το επίγειο σύστημα αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας που αναπτύχθηκε από την Kongsberg κατέληξε και αυτό στην Ουκρανία.

Η πιο ώριμη από τις παραπάνω παραχωρήσεις ήταν τα αμερικανικά M113 A3, τα οποία άλλαξαν δρομολόγιο και από την Αθήνα βρέθηκαν στο Κίεβο.

Είναι κατανοητό πως όλα τα παραπάνω αν έρχονταν (σ.σ. και όταν έρθουν) στην Ελλάδα θα αλλάξουν κατά πολύ τη δυναμική των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο οπλισμός αυτό θα έρθει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, όμως όχι στους αριθμους που υπολογίζονταν αρχικά. Θα έρθουν πιο λίγα, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα είναι σημαντικές προσθήκες.