“Επίλυση οικονομικών θεμάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων”



Κατατέθηκε αναφορά στη Βουλή από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, οι επιστολές της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.) και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με θέμα “Οικονομικά (Αποζημίωση Εκτέλεσης Υπηρεσίας)”, με τις οποίες διαμαρτύρονται για την συνεχή υποβάθμιση των απολαβών των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και κατ’ επέκταση όλων των στρατιωτικών, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί στην κατεύθυνση επίλυσης των οικονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Συγκεκριμένα, στις υπόψη επιστολές θίγονται για πολλοστή φορά οι αντιδράσεις των στελεχών των ΕΔ όσον αφορά στις δικαιούμενες χρηματικές αποζημιώσεις για κάθε περίπτωση και –μεταξύ άλλων- αιτούνται:

την άμεση συμμόρφωση της Πολιτείας έναντι των υποχρεώσεων της,
την αναγνώριση και αποζημίωση των 24ωρων υπηρεσιών με αναγνώριση ποιοτικών διαφοροποιήσεων,
την προσαρμογή των αποζημιώσεων εκτέλεσης υπηρεσίας και των εξόδων μετάθεσης στα σημερινά επίπεδα κόστους ζωής.
την καταβολή δεδουλευμένων αποζημιώσεων, αλλά και πρόβλεψη μη καθορισθέντων αποζημιώσεων για ποικίλες εμπλοκές τους.

Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται ένα καίριο ζήτημα!!!
Τα στελέχη των ΕΔ είναι πάντα στις επάλξεις προκειμένου να φέρουν σε πέρας κάθε μορφής αποστολή, στην πρώτη γραμμή όταν κινδυνεύει η ασφάλεια και η συνοχή της χώρας, αποτελούν το στήριγμα της ανθρώπινης ζωής, είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας στην επιζητούμενη ασφάλεια και αξιοπρέπεια των πολιτών, στα δύσκολα και στα αδύνατα, όπου η πατρίδα τα χρειαστεί.

Όμως, έλεος, δεν είναι δυνατόν τα στελέχη να χρησιμοποιούνται πάντα στα δύσκολα, ακόμη και για να εξοικονομηθούν πόροι από την πολιτεία, αλλά κανείς να μην ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων τους, των αδικιών που γίνονται στο πρόσωπό τους. Η πολιτεία δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα όπως τους υπόλοιπους πολίτες. Τους χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο δίχως ενδοιασμούς, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά τους, τις συνθήκες εργασίας τους και τις απολαβές τους. Τους χρησιμοποιεί μόνο για να βουλώνει τις τρύπες του κρατικού μηχανισμού. 

Οι υποχρεώσεις της πολιτείας στο πρόσωπό τους, αυτές που απορρέουν από την εκτέλεση κάθε μορφής αποστολής τους, τόσο στο κύριο έργο τους όσο και στο επικουρικό τους προς την πολιτεία, αγνοούνται απ’ αυτήν, δημιουργώντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα προς αυτούς που έχουν κληθεί να φυλάνε Θερμοπύλες και ομολογουμένως το πράττουν σε εξαιρετικό βαθμό.

Τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν στα στελέχη των ΕΔ, όπως και να προβληθούν στους αρμόδιους υπουργούς, παραπέμπονται στις καλένδες, με διάφορες αιτιολογίες. Δυστυχώς, οι εκκρεμότητες της πολιτείας προς τους στρατιωτικούς είναι πάρα πολλές και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, απαξιώνοντάς τους, μη συμμορφούμενη με τους νόμους που η ίδια ψήφισε.

Επιτέλους, ας εγκύψει η πολιτεία στα στελέχη των ΕΔ και ας επιλύσει τα προβλήματα που κατά καιρούς προβάλλουν και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνδράμει μέσω κοινοβουλευτικών δράσεων και άλλων παρεμβάσεών του!!!

Τα στελέχη των ΕΔ αξίζουν μία ορθή, δίκαιη και αντικειμενική αξιοποίηση και η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής