Ε. Αποστολάκης: Πολύ επιθετική η στρατηγική Ερντογάν- Ξεπέρασαν κάθε όριο!'Η μισή Ελλάδα και η Κρήτη είναι με τα τούρκικα χρώματα''

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική η Τουρκία με πλέον πρόσφατη την πρόκληση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που εμφανίζει «χάρτη» που περιλαμβάνει όλα τα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και την Κρήτη. Ο Eυάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπουργός Άμυνας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «οι αξιώσεις της Τουρκίας είναι εντελώς παράλογες και εξοργιστικές».

«Αυτό ξεπερνάει κάθε όριο λογικής. Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική εμφανίζει κάποιος έναν τέτοιο χάρτη. Αυτή η υπερβολή μπαίνει σε επικίνδυνα κανάλια» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Αποστολάκης.

Έχουν ξεπεραστεί τα εσκαμμένα
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια επιθετικότητα. Ξεπέρασαν κάθε όριο. Η μισή Ελλάδα και η Κρήτη είναι με τα τούρκικα χρώματα», δήλωσε.

Επιχειρώντας να αναλύσει γιατί ο Ερντογάν και οι συνεργάτες τους προβαίνουν σε τόσο προκλητικές δηλώσεις τόνισε ότι «η ένταση και οι προκλητικές δηλώσεις εξυπηρετούν την κατάσταση, αλλά μέχρι κάποιο σημείο. Εδώ έχουμε ξεπεράσει τα εσκαμμένα».
 
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «τα όρια των κρατών ορίζονται από το διεθνές δίκαιο» ενώ όσον αφορά τη νέα πρόκληση Μπαχτελί ο κ. Αποστολάκης δήλωσε πώς «δεν μπορούμε να συζητήσουμε τις παράλογες αξιώσεις από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία λογική».

Χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ επιθετική» την στρατηγική του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα εκφράζοντας την άποψη ότι δεν σταματάει πουθενά.

Απαντώντας στο πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα πρόσθεσε ότι η διπλωματία έχει τον πρώτο λόγο με προϋπόθεση τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και η χάραξη στρατηγικής για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα που δεν θα λυθεί σύντομα.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να είναι βιώσιμες αυτές οι αντιπαραθέσεις. Δεν μπορεί κάθε μέρα να ανησυχούμε αν θα έχουμε πόλεμο και τι θα γίνει με την Τουρκία», επισήμανε ο κ. Αποστολάκης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Τουρκίας και ο ρόλος των ΗΠΑ
Μιλώντας για το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ  – Τουρκίας και τις προσπάθειες του Ερντογάν να εξασφαλίζει την υποστήριξη του Μπάιντεν για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 δήλωσε ότι το Κογκρέσο αρνείται.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ και την πρόταση υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων να αποπεφθεί προσωρινά από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανονισμός αποπομπής κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ».

Και όπως σχολίασε ο κ. Αποστολάκης παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις «αυτή την στιγμή κανείς δεν θέλει να τον φρενάρει. Αυτό δεν κάνει καλό σε κανένα. Αυτή την στιγμή ο Ερντογάν είναι ανεξέλεγκτος».

«Το τι θα γίνει εξαρτάται από εμάς. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Εάν λοιπόν αποφασίσει μια σύγκρουση ή ένα επεισόδιο θα πρέπει να καταλάβει ότι η ζημία θα είναι πολύ μεγάλη», υποστήριξε ο κ. Αποστολάκης τονίζοντας ότι «έχει σημασία η θέση μας και η στάση μας να είναι σθεναρή».