Ο διευθυντής του FBI & ο επικεφαλής της MI5 προειδοποιούν για την κινεζική απειλή



Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray και ο Γενικός Διευθυντής της MI5 του Ηνωμένου Βασιλείου Ken McCallum προέτρεψαν τους επιχειρηματικούς ηγέτες να γνωρίζουν την απειλή από την κινεζική κυβέρνηση και να βοηθήσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες να προστατεύσουν τα εταιρικά μυστικά από κλοπή από την Κίνα.

Απευθυνόμενος σε επιχειρηματικούς ηγέτες στο Λονδίνο, ο Wray είπε: «Βλέπουμε σταθερά ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια, και με τον όρο «δική μας», εννοώ και τα δύο έθνη μας, μαζί με τους συμμάχους μας. στην Ευρώπη και αλλού».

Είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση αποτελεί ακόμη πιο σοβαρή απειλή για τις δυτικές επιχειρήσεις από ό,τι συνειδητοποιούν ακόμη και πολλοί εξελιγμένοι επιχειρηματίες. «Η κινεζική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλέψει την τεχνολογία σας –όποια κι αν είναι αυτή που κάνει τον κλάδο σας να ξεχωρίζει– και να τη χρησιμοποιεί για να υπονομεύσει την επιχείρησή σας και να κυριαρχήσει στην αγορά σας. Και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να το κάνουν», είπε.

Ο Wray είπε ότι η Κίνα συχνά κρύβει το χέρι της για να αποκτήσει επιρροή και πρόσβαση εκεί όπου οι εταιρείες δεν το υποπτεύονται. «Εκτός της Κίνας, η κυβέρνησή τους χρησιμοποιεί περίτεχνα παιχνίδια με κέλυφος για να συγκαλύψει τις προσπάθειές της από ξένες εταιρείες και από κυβερνητικά προγράμματα ελέγχου επενδύσεων όπως το CFIUS, η Αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ».

Προσθέτοντας σε αυτά που είπε ο διευθυντής του FBI, ο McCallum τα περισσότερα από αυτά που κινδυνεύουν από την επιθετικότητα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος δεν είναι, ούτως ειπείν, τα δικά μου πράγματα. “Είναι δικό σας.” “Η κορυφαία στον κόσμο τεχνογνωσία, τεχνολογία, έρευνα και εμπορικό πλεονέκτημα που αναπτύχθηκε και κατέχεται από άτομα σε αυτό το δωμάτιο και άλλους σαν εσάς.”

Η κινεζική κυβέρνηση έχει μια μακροχρόνια πρακτική του hacking και της κλοπής ιδιόκτητων πληροφοριών για να προσπαθήσει να αποκτήσει ένα οικονομικό πλεονέκτημα.

Ο Wray μίλησε επίσης για την κινεζική απειλή και τόνισε τη σημασία των εταιρικών σχέσεων για την αντιμετώπισή της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια απειλή με ένα κοινό επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών ηγετών.

«Δεν ασχολούμαστε μόνο με την άρθρωση προβλημάτων, κάνουμε κάτι για αυτά, μαζί με την MI5, με τον ίδιο τον ιδιωτικό τομέα, με άλλους κυβερνητικούς εταίρους», είπε ο Wray.

Ο Wray ενθάρρυνε τους ηγέτες των επιχειρήσεων να συνεργαστούν με το FBI και την MI5, ώστε να έχουν τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την απειλή. Οι πληροφορίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις εταιρείες να αποφασίσουν εάν η συνεργασία με την Κίνα αξίζει τον κίνδυνο κλοπής ιδιόκτητων πληροφοριών. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμη άποψη στη λήψη αποφάσεων για την Κίνα, όπως το FBI και η MI5 προσεγγίζουν την απειλή από μακροπρόθεσμη προοπτική.

«Η διατήρηση ενός τεχνολογικού αιχμής μπορεί να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την αξία μιας εταιρείας από ό,τι η συνεργασία με μια κινεζική εταιρεία για να πουλήσει σε αυτήν την τεράστια κινεζική αγορά, μόνο για να βρει την κινεζική κυβέρνηση και τον «συνεργάτη» σας να κλέβουν και να αντιγράφουν την καινοτομία σας», είπε ο Wray.

Σύμφωνα με το FBI, οι προσπάθειες αντικατασκοπείας και οικονομικής κατασκοπείας που προέρχονται από την κυβέρνηση της Κίνας και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αποτελούν σοβαρή απειλή για την οικονομική ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι η κορυφαία προτεραιότητα αντικατασκοπείας του FBI. «Για να είμαστε σαφείς, ο αντίπαλος δεν είναι ο κινεζικός λαός ή οι άνθρωποι κινεζικής καταγωγής ή κληρονομιάς. Η απειλή προέρχεται από τα προγράμματα και τις πολιτικές που ακολουθεί μια αυταρχική κυβέρνηση», σύμφωνα με το FBI.

Η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει τακτικές που επιδιώκουν να επηρεάσουν τους νομοθέτες και την κοινή γνώμη για να επιτύχουν πολιτικές που είναι πιο ευνοϊκές για την Κίνα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου μέσω ληστρικών δανειοδοτήσεων και επιχειρηματικών πρακτικών, συστηματικής κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και θρασύδειλων εισβολών στον κυβερνοχώρο.

Οι προσπάθειες της Κίνας στοχεύουν τις επιχειρήσεις, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τους ερευνητές, τους νομοθέτες και το ευρύ κοινό και θα απαιτήσουν μια απάντηση από ολόκληρη την κοινωνία. Η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δεσμευτούν να συνεργαστούν για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση της απειλής.