Παρουσίαση του KF41 Lynx στο ΚΕΤΘ την ερχομένη εβδομάδα



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ζωντανή παρουσίαση του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης KF41 Lynx στην Ελλάδα την επομένη εβδομάδα, πρόκειται να κάνει η γερμανική Rheinmetall. Η παρουσίαση θα γίνει στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στην Αυλώνα υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πεζικού του ΓΕΣ, το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου. Αν και αρχικώς ο προγραμματισμός προέβλεπε το διήμερο 13-14 Ιουλίου, για διαφόρους λόγους η παρουσίαση μετακυλίστηκε μερικές ημέρες.

Για τους σκοπούς της παρουσιάσεως, θα έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα ένα από τα τρία πρωτότυπα του Lynx και συγκεκριμένα αυτό που είναι βαμμένο με την ψηφιακή παραλλαγή. Κατά την πρώτη ημέρα, περιλαμβάνεται πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα, προκειμένου να επιδειχθούν οι αρετές του οχήματος την νύκτα. Ενδιαφέρον θα έχει η επίδειξη πλήρους λειτουργίας στο σκότος σε διαμόρφωση “silent mode”, δηλαδή με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας, χάρη στο σύστημα 8 συσσωρευτών Ιόντων Λιθίου, που εξασφαλίζουν αυτονομία 72 ωρών!

Την δεύτερη ημέρα, η παρουσίαση θα επεκταθεί σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς και θα διεξαχθεί επίδειξη κινητικότητος, με ομάδα πεζικού επιβιβασμένη στο όχημα. Αν και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν βολές, στην παρουσίαση θα αναδειχθούν τα συγκριτικά σημεία υπεροχής του Lynx ως προς την ισχύ πυρός, όπως οι ήδη πιστοποιημένη ικανότητα βολής αντιαρματικών πυραύλων SPIKE και προηγμένων πυρομαχικών πυροβόλου 30 mm με τύπους που φέρουν χρονικό πυροσωλήνα για εναέρια διάρρηξη.

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στην Ελλάδα για νέο ΤΟΜΑ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και της BAΕ Systems, η οποία προτείνει το σουηδικής προελεύσεως CV-90 MkIV, που προσφάτως επιλέχθηκε από την Σλοβακία. Την Δευτέρα 11 Ιουλίου, εκπρόσωποι της εταιρείας προέβησαν σε παρουσίαση αιθούσης του οχήματος, σε επιτελείς του ΓΕΣ.