Sarmat: Ετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή ο νέος ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος



Παρά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα συνεχίζει να επικεντρώνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου υπερσύγχρονου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε μια καινούρια σειρά δοκιμών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ίδιος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στην πλατφόρμα Telegram ότι: «Ο πιο ισχυρός πυρηνικός πύραυλος παγκόσμιας εμβέλειας στον κόσμο ετοιμάζεται για νέες δοκιμές και για την σειριακή παραγωγή», ενώ επιθεώρησε πριν λίγες μέρες τις εγκαταστάσεις στην ανατολική Σιβηρία όπου διεξάγονται οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του νέου ρωσικού ICBM, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ ‘επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο. Το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».

Φωτογραφία Reuters