Μόνο το 30% των όπλων που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία καταλήγει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις



Που πάνε τα υπόλοιπα;
Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό αφιέρωμα με έρευνα της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, το αμερικάνικο δίκτυο CBS αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει με την αποστολή δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Το ρεπορτάζ έχει γίνει κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, αφού κάλυψε όλη την διαδρομή των όπλων, από την Πολωνία όπου είναι και τα σημεία συγκέντρωσης. Μίλησε με στρατιώτες, δυτικούς μισθοφόρους και επικεφαλής ΜΚΟ που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια, με τα ευρήματα να είναι άκρως ανησυχητικά.

Το κύριο στοιχείο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των όπλων δεν φτάνει ποτέ στην πρώτη γραμμή. Αντίθετα όπως χαρακτηριστικά λέγεται, μόλις το 30% φτάνει στους Ουκρανούς ενώ γίνεται ευθέως λόγο για «όπλα που φτάνουν σε λάθος χέρια» και για μαύρη αγορά με τα δυτικά όπλα, τα οποία είναι άγνωστα εντέλει που θα καταλήξουν.

Καταλυτική είναι η παρέμβαση της Ντονατέλα Ροβέρα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του αμερικανικού καναλιού, αλλά επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στις χώρες που στέλνουν την συγκεκριμένη στρατιωτική βοήθεια, – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – διότι δεν έχει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό για το που θα καταλήξουν τα όπλα!

Αυτό συνεπάγεται τεράστιες ευθύνες για τις ίδιες τις χώρες, όπως χαρακτηριστικά λέει το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία πρόσφατα συνέταξε και μία έκθεση – κόλαφο εμπλέκοντας το καθεστώς Ζελένσκι σε εγκλήματα πολέμου.

Είναι τέτοια η ευθύνη αυτών των κρατών, που συμπεριλαμβάνει και την μελλοντική χρήση των συγκεκριμένων όπλων που έχουν στείλει, έχοντας μάλιστα τα ολέθρια παραδείγματα στην Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Εδώ όπως καταλαβαίνουμε, ανοίγει τεράστια συζήτηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είναι και ο αποστολέας τεράστιου όγκου οπλισμού για τα οποία ουδείς γνωρίζει που κατέληξαν, ποιοι τα χρησιμοποιούν και πως θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Για παράδειγμα, εάν κάποια από τα όπλα κατέληξαν στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, για το οποίο υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες από Έλληνες ομογενείς μας ότι χτύπησε αμάχους στην Μαριούπολη, τότε υπάρχουν μεγάλες ποινικές ευθύνες για την αλόγιστη αποστολή όπλων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μέρος των αποκαλύψεων του CBS

Στο αφιέρωμα αποκαλύπτονται και έγγραφα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ομολογούν ότι δεν ελέγχουν το που καταλήγουν τα όπλα που στέλνουν!

Τα πάνω – κάτω φέρνει στον πόλεμο της Ουκρανίας η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία κατηγορεί ευθέως το καθεστώς Ζελένσκι ότι θέτει σε κίνδυνο την ζωές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και ασθενών, καταλογίζοντας της ευθέως δόλο.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία είναι άκρως ενοχοποιητικά για τις ουκρανικές δυνάμεις, στις οποίες καταλογίζουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Δημιουργία Στρατιωτικών βάσεων σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων

Επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από κατοικημένες περιοχές αμάχων

Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν πολιτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα ρωσικά πλήγματα που ακολούθησαν σε κατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν καταστρέψει πολιτικές υποδομές.

«Έχουμε τεκμηριώσει ένα μοτίβο ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας