Οι 9 λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανουΓράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

Η φράση του Θουκυδίδη στον Επιτάφιο του Περικλή που εκφώνησε το 430 π.Χ. για την ΤΙΜΗ  στους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου αναφέρει  ότι  ‘’ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ’’  δηλ ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ’’.

Εκτιμάται ότι η σοβαρή αναπόφευκτη κλιμάκωση με την Τουρκία,  έχει ήδη αρχίσει και όλα δείχνουν ότι μια νέα κρίση θεωρείται πιθανή με την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις  στην ΝΑ Μεσόγειο με πολυδιάστατο σκοπό:

1.  Να δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση  στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας με κίνδυνο ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ με  δεδομένη την υπάρχουσα ένταση των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων και επισήμων λεκτικών απειλών.

2.  Να δοκιμάσει  την επιχειρησιακή ετοιμότητα – αντίδραση σε Ελλάδα και Κύπρο ώστε να εκμαιεύσει τον ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ αντίδρασης Αθήνας και Λευκωσίας.

3.  Να προσπαθήσει να ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ γεωτρήσεων προκειμένου να εξαφανίσει την Ελληνική ΑΟΖ Νοτίως  των νησιών του Καστελόριζου ώστε να το  χρησιμοποιήσει αργότερα ως πλεονεκτήματα στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό ΜΝΗΜΟΝΙΟ με σκοπό να περιορίσει την Ελληνική ΑΟΖ ΝΑ της Κρήτης

4.  Να επηρεάσει την κοινή γνώμη των Ελλήνων πολιτών στα πλαίσια των ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ σε μία περίοδο διακοπών και ξεκούρασης, όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν συστηματικά με ανακοινώσεις ακόμα και στα Ελληνικά

5.  Να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μέσα στα Κυπριακά οικόπεδα της επίσημης καθορισθείσας ΑΟΖ   προκειμένου να προκαλέσει και ενδεχομένως να ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ εργασίες – διαδικασίες  γεωτρήσεων μισθωμένων εταιρειών των οικοπέδων των Κυπριακών συμφερόντων

6.  Να καταγράψει τις διεθνείς αντιδράσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Αιγύπτου δια της μεθόδου που χρησιμοποιεί πάντοτε της ΔΟΚΙΜΗΣ και της ΑΝΟΧΗΣ της διεθνούς κοινής γνώμης.

7.  Να αποπροσανατολίσει την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας με τον πληθωρισμό στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο 2022 να σπάει κάθε ρεκόρ με 99,11%.

8.  Να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ οποιαδήποτε ένταση με την Ελλάδα δεδομένης της πτωτικής τάσης  του κυβερνώντος κόμματος AKP στις εκλογές του 2023. Δημοσκόπηση του Ιουλίου 2022 εμφάνιζε  τον Ερντογάν να υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και να ηττάται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

9.  Να προσομοιάσει την Τουρκία ως μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη  η οποία δεν υπολογίζει ούτε τον διεθνή παράγοντα (ΝΑΤΟ, ΕΕ) αλλά ούτε και κανένα γειτονικό κράτος ώστε  να διεξάγει έρευνες ασύστολα.  Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος ο Ερντογάν θα ανακοινώσει ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ των ερευνών την 09 Αυγ 2022.

Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να ενιαιοποιήσουν και μεγιστοποιήσουν  την επιχειρησιακή τους σχεδίαση με επιτακτική ανάγκη υλοποίησης ΑΜΕΣΟΥ  ΝΕΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Η  παρουσία του  ένδοξου ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και της καλύτερης  ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΊΑΣ στον κόσμο, ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ εάν απαιτηθεί, στον αναθεωρητικό  νέο οθωμανισμό.