Ελληνοτουρκικά: Ελληνικά οπλισμένα πολεμικά πλοία στην περιοχή ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου – Προετοιμασμένοι για θερμό επεισόδιο



Ελληνική Navtex και οπλισμένα πολεμικά πλοία πάνω στην τουρκική στα νοτιοανατολικά της Ρόδου και από δίπλα οι Ισραηλινοί με ασκήσεις νότια της Κρήτης.

Έντονη αναμένεται να είναι η δραστηριότητα στο Ανατολική Μεσόγειο, μετα και την προετοιμασια για έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή, για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς το τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία (σ.σ. και ίσως και υποβρύχια) αναμένεται να κινηθεί προς την Κύπρο.

Η Ελλάδα, μετά την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Ευρώπη εξέδωσε Navtex για την περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου (σ.σ. με το μπλε στον χάρτη).

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις ανάγκες της αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στα νοτιοανατολικά της Ρόδου έως και τις 22 Αυγούστου, έχει δεσμεύσει με Navtex την περιοχή, κοντά στην οποία θα δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο.

Παρακάτω η ελληνική Navtex από τον Σταθμο Ηρακλείου:

ZCZC QA77
291100 UTC JUL 22
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 583/22
NOTIOANATOLIKO NISOY RODOY
AERONAFTIKES ASKISEIS PYRON
APO 030500 UTC EOS 030900 UTC AYG 22
STIN PERIOCHI POY PERIKLEIETAI
APO TA STIGMATA:
34-40.00B 028-05.00A
34-40.00B 029-20.00A
34-10.00B 029-20.00A
34-10.00B 028-05.00A
APOFIGI DIELEYSIS
AKYROSI MINYMATOS 031000 UTC AYG 22
NNNN

Η Ελλάδα με την προετοιμασία αυτή δηλώνει την παρουσία της και μεταφέρει πλοία και δυνάμεις στην περιοχή.

Αν προκύψει ανάγκη θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης από ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ελληνικά πλοία.

Όπως φαίνεται, η Αθήνα έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ανάλομα με την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου.

Θυμίζουμε και την άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, νότια της Κρήτης, σε μία περιοχη που επίσης έχει εμφανίσει παράνομες διεκδικήσεις η Τουρκία.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα διαγράψει το τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο έχει εξαγγείλει έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ταϊβάν, με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων και την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, έχει δημιουργήσει την αίσθηση στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα προβλήματα να τις απασχολούν αυτή την περίοδο.

Έτσι πιθανώς ο Ερντογάν να βλέπει πρόσφορο έδαφος για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή που θα εξυπηρετήσει τον σχεδιασμό της Τουρκίας για γκριζάρισμα περιοχών.

Θυμίζουμε ότι δημοκοπικά ο Ερντογάν και στις νέες δημοσκοπήσεις χάνει από όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, οπότε θα επιδιώξει ένταση για να συσπειρώσει τους οπαδούς του.

Nα σημειωθεί πως μάλλον οι αυστηρές παρατηρήσεις της Γαλλίδας και της Γερμανίδας υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία, αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανο αφορούσαν