Σε ετοιμότητα & η Ινδία λόγω Κίνας – Πεκίνο προς ΗΠΑ: ”Ετοιμαστείτε για αντίποινα” – Σε θέσεις μάχης αμερικανικά πολεμικά πλοία



Καθώς το κινεζικό πλοίο Yuan Wang 5 συνεχίζει το ταξίδι του προς το λιμάνι Χαμαμπαντότα της Σρι Λάνκα, η Ινδία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στη Σρι Λάνκα. Το κινεζικό πλοίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Σρι Λάνκα στα μέσα Αυγούστου και το Νέο Δελχί να ανησυχεί ότι μπορεί να κατασκοπεύει ινδικά λιμάνια και πυρηνικά εργοστάσια στη νότια Ινδία.

“Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά κάθε εξέλιξη που έχει σχέση με την ασφάλεια και την οικονομική υποδομή της Ινδίας και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τις προστατεύσει. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα”, δήλωσε ο Arindam Bagchi, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι βόρειες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού θεωρούνται παραδοσιακά εντός της ζώνης επιρροής της Ινδίας και το Ινδικό Ναυτικό έχει τακτική παρουσία σε αυτά τα ύδατα όπου υπάρχουν ορισμένοι από τους σημαντικούς παγκόσμιους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους. Η κινεζική επιδρομή εδώ είναι επομένως ένα θέμα ανησυχίας για την Ινδία.

Το Yuan Wang 5, το κινεζικό σκάφος λέγεται ότι έχει θανατηφόρες ικανότητες. Μπορεί να παρακολουθεί δορυφόρους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι ένα πλοίο παρακολούθησης 3ης γενιάς της σειράς Yuan Wang και έχει εναέρια εμβέλεια 750 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου έξι λιμάνια της νότιας Ινδίας και αρκετοί πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται εντός της εμβέλειας του πλοίου ακόμη και αν είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι.

Το λιμάνι της Χαμπαντότα παραδόθηκε από τη Σρι Λάνκα στην Κίνα με μίσθωση 99 ετών για εμπορικές δραστηριότητες.

Το κινεζικό πλοίο αναμένεται να ελλιμενιστεί στο Hambantota μεταξύ 11 και 17 Αυγούστου.

Σε πολεμική ετοιμότητα ΗΠΑ-Κίνα

Ανώτερος αξιωματούχος στο Πεκίνο είπε ότι η ατμόσφαιρα της τηλεφωνικής συνομιλίας Μπάιντεν-Ξι την περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη μεταξύ των πέντε συνομιλιών που είχαν.

Ο XiJinping λέγεται ότι έδειξε την πιο σκληρή στάση που έχει δείξει ποτέ σε οποιονδήποτε παγκόσμιο ηγέτη.

Την ίδια στιγμή, το USSRonald Reagan βρίσκεται κοντά στις Φιλιππίνες, ενώ οι αμφίβιες ομάδες επίθεσης της Αμερικής βρίσκονται μεταξύ Ταϊβάν και Ιαπωνίας.

Ταυτόχρονα, ο κινεζικός στρυός είπε ότι «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» εάν επισκεφθεί η Nancy Pelosi την Taiwan.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Ζάο Λιτζιάν είπε ότι λόγω της ιδιότητας της Πελόζι ως του “Νο. 3 αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ”, μια επίσκεψη στην Ταϊβάν θα “οδηγήσει σε τρομακτικό αντίκτυπο”.

Εν τω μεταξύ η Κίνα θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα από τις 2 Αυγούστου έως τις 6 Αυγούστου.

Η είσοδος σε χώρους άσκησης θα απαγορευτεί, δήλωσε τη Δευτέρα η Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας του Χαϊνάν.