Τουρκία: Το απίστευτο λάθος των Τούρκων στο πυρηνικό εργοστάσιο του ΑκούγιουΤουρκία: Το απίστευτο λάθος των Τούρκων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου έσκασε σαν βόμβα, κινδυνεύει για γίνει εφιάλτης για τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε εντός μίας εβδομάδας τα αποτελέσματα της έκθεσης για τις επιθεωρήσεις στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, που κατασκεύασε η ρωσική εταιρεία Rosatom.

Την επόμενη εβδομάδα ο Τουρκος πρόεδρος θα έχει στα χέρια του το πόρισμα της έκθεσης, την ώρα που ο μόνος Τούρκος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσοτουρκικής εταιρείας που συστήθηκε για την λειτουργία του εργοστασίου, υπέβαλε την παραίτησή του.

Η Rosatom, η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, είναι στην πραγματικότητα η ιδιοκτήτρια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Οι Ρώσοι ακύρωσαν την σύμβαση της τουρκικής εταιρείας İçtaş, εταίρου κατά 50% στο Ακούγιου.

Εάν παραιτηθεί ο Γκιουνεΐντ Zαπσού, στενός σύμβουλος του Ερντογάν και ο μόνος Τούρκος στο ΔΣ της Akkuyu AŞ όλα τα μέλη του 8μελούς διοικητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία της Αναστασίας Ζοτέεβα, θα είναι Ρώσοι πολίτες, με εξαίρεση τον Γάλλο υπήκοο Ανρί Εντουάρ Πρόγκιο.

Το Aκούγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας που κατασκευάστηκε εκτός της επικράτειάς της και η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αγοράσει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας για τις δύο πρώτες μονάδες και το 30% για την τρίτη και την τέταρτη μονάδα.

Λέτε να προκύψει θέμα με το υπέδαφος της περιοχής και να ακυρωθεί το έργο;