Οι Τούρκοι λένε ότι ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» τουρκικά F-16 πάνω από το Αιγαίο – Τι απαντά το ΆμυναςΕνδεχομένως οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης με στόχευση τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τις ΗΠΑ, που -εξαιτίας των S-400- της έχουν επιβάλλει κυρώσεις.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, καθώς το πρωί της Κυριακής πηγές του υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πληροφορίες για «νέο επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο». σύμφωνα με όσα μεταδίδει το newsit.gr

Όπως μεταδίδουν, το επεισόδιο συνέβη στις 23 Αυγούστου, δυτικά της Ρόδου, στα 10.000 πόδια, όταν S-300 «κλείδωσαν τουρκικά F-16».
Το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300, που βρίσκεται στο νησί της Κρήτης, κλείδωσε στο ραντάρ τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούσαν σε αποστολή στην περιοχή αναφέρουυν διεθνή ΜΜΕ.

Ενδεχομένως οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης με στόχευση τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τις ΗΠΑ, που -εξαιτίας των S-400- της έχουν επιβάλλει κυρώσεις. Με τη σημερινή διαρροή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πιθανώς επιθυμούν να προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ανάλογες τεχνολογίες με S-300 που ενεργοποιεί απέναντι σε συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το ίδιο μέσο ότι στις 23 Αυγούστου δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια το πρώτο πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το bulgarianmilitary.com, υπήρξε άμεση απάντηση στον αποκλεισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκάφών και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν από την περιοχή. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε το περιστατικό στις αρχές του ΝΑΤΟ και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Live News» του MEGA,, οι υπερπτήσεις αυτές, καθώς και οι αερομαχίες που έγιναν στο σημείο εκείνο ήταν αντιπερισπασμός για το βασικό σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στόχος των τουρκικών μαχητικών ήταν να χαρτογραφηθεί η βάση των S-300 στην Κρήτη και γι’ αυτό θα επιχειρούσε ένα ζεύγος F-16 που θα ερχόταν ανατολικά της Καρπάθου, με τελικό προορισμό την Κρήτη για να αναζητήσουν τις θέσεις των S-300.

Ωστόσο το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του, καθώς αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη Τετάρτη, οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι μαχητικά τους παρενοχλήθηκαν από ελληνικά μαχητικά, με το ΓΕΕΘΑ να διαψεύδει την Άγκυρα με επίσημη ανακοίνωση.

Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δημοσίευμα της τουρκικής Χουριέτ που αναφέρει ότι ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» τουρκικά F-16 πάνω από το Αιγαίο.