Σκούρα τα πράγματα για τον Πούτιν! Πρώην ΥΠΑΜ Ντονιέτσκ: Δεν αρκούν 300.000 έφεδροι- Bloomberg: Απλά θα παρατείνουν τον πόλεμοΗ απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώσει μερική επιστράτευση στη Ρωσική Ομοσπονδία για την κλήση 300.000 εφέδρων είναι πιθανό να παρατείνει τον πόλεμο, αλλά να μην επηρεάσει την έκβασή του

Για μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας, είναι απαραίτητο η Ρωσία να στείλει έως και ένα εκατομμύριο στρατιώτες στο μέτωπο και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη ανθρώπους στη στρατιωτική παραγωγή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο πρώην υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Ιγκόρ Στρέλκοφ (Igor Strelkov).

«Ο εχθρός έχει τη στρατηγική πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή και προετοιμάζει μία ή περισσότερες επιθέσεις εναντίον των θέσεων μας στις περιοχές Χερσώνα ή Ζαπορίζια, και επίσης, πιθανώς, στα νότια της περιοχής του Ντόνιετσκ, και ίσως και στο Λουγκάνσκ.

Πιστεύω ότι τώρα ο εχθρός τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει να διαταράξει τα δημοψηφίσματα με όλες του τις δυνάμεις. Είχε λίγες μέρες ή εβδομάδες για να χτυπήσει τα στρατεύματά μας. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή οι μαχητές μας στο μέτωπο, οι μαχητές του κινητοποιημένου σώματος των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και του τμήματος προσωπικού θα χτυπηθούν από ενισχυμένες επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στρέλκοφ.

Εξήγησε ότι η ενίσχυση του ρωσικού στρατού ως μέρος της μερικής επιστράτευσης θα φτάσει στο μέτωπο σε έναν ή δύο μήνες το λιγότερο.

«Κάποιος που είναι πιο έτοιμος μπορεί να μπει σε δύο εβδομάδες και οι τελικοί πόροι θα φτάσουν σε ενάμιση ή δύο μήνες. Μέχρι τότε, ο εχθρός θα έχει και αριθμητικό πλεονέκτημα και πλεονέκτημα στον αριθμό των μονάδων και των σχηματισμών», εξήγησε ο πρώην διοικητής.

Κατά τη γνώμη του, ο ανακοινωμένος αριθμός των 300.000 ατόμων που σχεδιάζεται να κληθούν στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης δεν είναι αρκετός για να νικήσει γρήγορα την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Στρέλκοφ πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει γενική επιστράτευση στη Ρωσία, καθώς αυτή δεν απαιτείται.

«Για να νικήσουμε την Ουκρανία, δεν χρειάζεται να επιστρατευθούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα εσωτερικά στρατεύματα, στην Εθνική Φρουρά ή στη βιομηχανία. Αυτό είναι περιττό και εξαιρετικά δύσκολο για την οικονομία.

Αλλά το να στείλουμε έως και ένα εκατομμύριο στρατιώτες στο μέτωπο και τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη στρατιωτική παραγωγή, σε εγκαταστάσεις μεταφοράς, πιστεύω, για μια αποφασιστική και γρήγορη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο, χωρίς να καθυστερούμε για χρόνια, θα είναι ακόμα απαραίτητο.

Ως προς αυτό, θεωρώ ότι τα μέτρα επιστράτευσης που έχουν ξεκινήσει, το προεδρικό διάταγμα και οι διευκρινίσεις του υπουργείου Άμυνας, είναι ένα απολύτως λογικό βήμα», συνόψισε ο Στρέλκοφ.

Bloomberg: 300.000 στρατεύσιμοι θα παρατείνουν τον πόλεμο, αλλά δεν θα επηρεάσουν την έκβασή του
Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώσει μερική επιστράτευση στη Ρωσική Ομοσπονδία για την κλήση 300.000 εφέδρων είναι πιθανό να παρατείνει τον πόλεμο, αλλά να μην επηρεάσει την έκβασή του, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ωστόσο, μια μερική επιστράτευση στη Ρωσική Ομοσπονδία «θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για μια ευρύτερη στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και της απειλής πυρηνικής επίθεσης εναντίον απροσδιόριστων στόχων με στόχο την υπονόμευση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία».

Δεν είναι γνωστό πώς και με ποια ταχύτητα η ρωσική ηγεσία θα εκτελέσει την εντολή επιστράτευσης, αν αυτό περιλαμβάνει μαζικές ασκήσεις και άλλα παρόμοια, γράφει το Bloomberg.

Η υπηρεσία παραδέχεται ότι το σταδιακό πρόγραμμα στρατολόγησης εφέδρων θα «στοχεύει περισσότερο στην αποκατάσταση της ικανότητας μάχης και στην εναλλαγή των εξαντλημένων μονάδων μάχης παρά στην παροχή νέων δυνάμεων ικανών να επαναφέρουν την Ουκρανία στην άμυνα».

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Λεβτσένκο (Igor Levchenko), επικεφαλής στρατηγικής μοντελοποίησης στο think-tank New Geopolitics στο Κίεβο, μία από τις λίγες στρατηγικές επιτυχίες της Ρωσίας ήταν η επιβράδυνση των προμηθειών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους στην Ουκρανία μέσω της απειλής της κλιμάκωσης.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία μπορεί να επιστρέψει το χαμένο έδαφος σε λίγες εβδομάδες εάν η Δύση μεταφέρει βλήματα ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στα HIMARS, καθώς και αεροσκάφη και άρματα μάχης Abrams, στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, γράφει το Bloomberg.

Η ενίσχυση των πυρηνικών απειλών για τη Ρωσία μπορεί και πάλι να επιβραδύνει την παράδοση βαρέων όπλων. «Αυτή είναι μια πολύ κακή ιστορία για την Ουκρανία», κατέληξε ο Λεβτσένκο.