Τα «πειρατικά» του Πολεμικού Ναυτικού - 56 «κεντριά» Exocet μετατρέπουν το Αιγαίο σε «απαγορευμένη ζώνη» - Πως «κλείδωσαν» τα Τουρκικά πλοία στην κρίση του 2020



Την ώρα που οι Τουρκικές απειλές κλιμακώνονται με τους γείτονες να στοχοποιούν ανοιχτά τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα Στελέχη του Στόλου προετοιμάζονται.

του Κώστα Σαρικά 

Γνωρίζουν κάθε νησίδα του Αιγαίου σαν το σπίτι τους. Έχουν χαρτογραφήσει και τον τελευταίο βράχο του Αρχιπελάγους. Θα αποτελέσει μια από τις εκατοντάδες «φωλιές» όπου θα κρύψουν τα μικρά αλλά οπλισμένα σαν «αστακούς» σκαριά τους προκειμένου την κρίσιμη στιγμή να αιφνιδιάσουν τον εχθρικό στόλο εξαπολύοντας τους φονικούς τους πυραύλους. Είναι τα πληρώματα των πυραυλακάτων του Στόλου με αιχμή του δόρατος τις πανίσχυρες Super Vita κλάσης ‘’ΡΟΥΣΣΕΝ’’ οι οποίες πλέον γίνονται επτά με την ονοματοδοσία και ένταξη στη δύναμη του Στόλου και της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών της πυραυλακάτου ‘’ΒΛΑΧΑΚΟΣ’’ την ερχόμενη Πέμπτη, όπως ήδη είχε προαναγγείλει το Newpost.

Πλέουν δίπλα στα βράχια. Ψάχνουν για να εντοπίσουν νέες «φωλιές». Εκεί που τα άγρια κύματα σκάβουν την πέτρα στα μικρά και μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Για να «αγκιστρώσουν» κάθε φορά τα πλοία τους σε ένα διαφορετικό κρυσφήγετο και να στήσουν καρτέρι στα εχθρικά πλοία. Να τα «κλειδώσουν» χωρίς να εντοπίζονται ακόμα και σε αποστάσεις που φτάνουν τα 200 χλμ όσο δηλαδή φτάνει η εμβέλεια το πιο ισχυρού πυραύλου που διαθέτει ο Στόλος, του Exocet block 3. Οι αποστολές αναγνώρισης των ακτών, η χαρτογράφηση δηλαδή κάθε βράχου και εσοχής όπου μπορεί να κρυφτεί μια πυραυλάκατος αποτελεί μια από τις πιο καίριες δραστηριότητες για τα πληρώματα των Ταχέων Σκαφών.

Την ώρα που οι Τουρκικές απειλές κλιμακώνονται με τους γείτονες να στοχοποιούν ανοιχτά τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα Στελέχη του Στόλου προετοιμάζονται. Mε ασκήσεις πυρών και συμμετοχή σε Συμμαχικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη με το Γαλλικό FS‘’Tonnere’’ και το Ισπανικό ‘’HuanCarlos’’.Την ίδια ώρα κάποια από τα «πειρατικά» του Στόλου όπως χαρακτηρίζονται  οι πυραυλάκατοι και το αποκαλύπτει ο θυρεός και στις δύο Μοίρες Ταχέων Σκαφών ψάχνουν στο Αιγαίο για νέα ταμπούρια. Για να εντοπίσουν τις «πολεμίστρες» που θα κρύψουν τα πλοία τους σε ενδεχόμενη επόμενη κρίση. Στις εσχατιές του Αρχιπελάγους με τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όπως συχνά συνηθίζει να κάνει βρίσκεται και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης. 

Οι πυραυλάκατοι αποτελούν χωρίς αμφιβολία μαζί με τα υποβρύχια ‘’214’’  τον μεγαλύτερο εφιάλτη του Τουρκικού στόλου. Και το απέδειξαν το καλοκαίρι του 2020 όταν «κλείδωσαν» με τους πανίσχυρους φονικούς πυραύλους Exocet το σύνολο των μεγάλων Μονάδων επιφανείας των γειτόνων σε κάθε σημείο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ήταν τότε που βγήκαν στο Αρχιπέλαγος και αναπτύχθηκαν σε κάθε γωνιά του πριν καν «ξεμυτίσουν» στο Αιγαίο τα Τουρκικά πλοία. Με αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή να τα κλειδώσουν’ στα ραντάρ τους και να τα εγκλωβίσουν στα όπλα τους. Με τα «πειρατικά» του Στόλου να πλέουν και να «κουμπώνουν» ανάμεσα σε βράχια. Και όπως λένε χαρακτηριστικά τα Στελέχη του ΠΝ «το Αιγαίο για τις πυραυλακάτους είναι όπως το δάσος για τους κομάντος». Παντού υπάρχει μια «φωλιά» όπου θα κρυφτούν και θα αιφνιδιάσουν.

Επτά πυραυλάκατοι κλάσης ‘’ΡΟΥΣΣΕΝ’’ όπως ο ‘’ΒΛΑΧΑΚΟΣ’’ που παραλαμβάνει την ερχόμενη εβδομάδα στον Στόλο και ο ‘’ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ’’ που ενσωματώθηκε πέρυσι στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών μεταφράζονται σε 56 πυραύλους Exocet block 2 και block 3. Μαζί τους πυραύλους Harpoon που μεταφέρουν οι παλαιότερες Combattante στήνουν μια πανίσχυρη ασπίδα και μετατρέπουν το Αιγαίο σε «no access zone» για τον Τουρκικό στόλο.