Η Ρωσία αποσύρει υποβρύχια από τον ναύσταθμο της Κριμαίας



Πολεμικά πλοία της Ρωσίας στην Κριμαία, REUTERS/Stringer
Για λόγους ασφαλείας

Η Ρωσία απέσυρε τα υποβρύχια κλάσης Kilo από την χερσόνησο της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του κινδύνου ουκρανικών επιθέσεων, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Τα υποβρύχια του  ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μεταφέρονται ήδη από τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο. Η κλάση Kilo είναι υποβρύχια που κινούνται με κινητήρες ντίζελ, κυρίως από τη δεκαετία του 1980.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ελλιμενίζεται παραδοσιακά στην Κριμαία. Ο λόγος για τη μεταφορά των υποβρυχίων είναι πιθανότατα ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να εξαπολύει επιθέσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει αυξηθεί και ως εκ τούτου η κατάσταση ασφαλείας στην Κριμαία έχει αλλάξει, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε χθες ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ενισχύθηκε με 10 σκάφη. Ανάμεσά τους είναι τρία καταδρομικά και τρία μεγάλα αποβατικά πλοία.

Τους τελευταίους δύο μήνες, τόσο το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, όσο και το βασικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, έχουν γίνει στόχος ουκρανικών επιθέσεων. Στα τέλη Ιουλίου, ένα drone χτύπησε τον περίβολο του αρχηγείου του στόλου. Στις αρχές Αυγούστου, αναφέρθηκαν επίσης αρκετές εκρήξεις την αεροπορική βάση Σακί.

 Σύμφωνα με βρετανούς εμπειρογνώμονες στον τομέα των Πληροφοριών, αυτό αποδυνάμωσε σημαντικά τη ναυτική αεροπορία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Τουλάχιστον οκτώ αεροσκάφη καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τις εκρήξεις, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πριν από μερικές εβδομάδες.

Ναυτεμπορική