Ποιοι λόγοι συνηγορούν στην μη πραγματοποίηση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης "ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2022";Κοινή διαπίστωση είναι ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να βιώσουμε τουλάχιστον μια μείζονα Ελληνοτουρκική κρίση ή ένα θερμό επεισόδιο που θα συνοδευτούν από στρατιωτική ενέργεια σε βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας , το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το e-evros.gr, δεν πρόκειται να διεξαχθεί φέτος η μεγαλύτερη Εθνική Διακλαδική άσκηση Παρμενίων.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί επίσημα οι λόγοι στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως θα γίνουν άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και της Ξάνθης.

Η  Εθνική Διακλαδική άσκηση " Παρμενίων" 

 Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την κορυφαία διακλαδική δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, σε σενάρια τα οποία αναβαθμίζουν περαιτέρω την συνέργεια, την μαχητική ικανότητα και τη διαλειτουργικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Λόγω της αστάθειας που επικρατεί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις  δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ικανότητα, τη θέληση και την αποφαστικότητα να εκπληρώνουν την αποστολή τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και τις πλέον αντίξοες.

Υπάρχει βεβαιότητα ότι όποιος τολμήσει να υποτιμήσει την ισχύ των Ελληνικών ΕΔ, θα λάβει απάντηση ακαριαία, πάρα πολύ επώδυνη και συντριπτική, με το Διεθνές Δίκαιο και τη διαφύλαξη της ειρήνης να υπαγορεύουν τις ενέργειες και τις αντιδράσεις τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελική φάση του Παρμενίωνα πέρυσι περιελάμβανε τη διεξαγωγή της  ΤΑΜΣ «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-21» διευθυνόμενη από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που διεξάγει νυχτερινό αγώνα αρχικά αμύνεται προκειμένου να εφελκύσει τον αντίπαλο σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της.

Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα εκτελούν επιθετική ενέργεια με την εφεδρεία τους, με την υποστήριξη πυρών Πυροβολικού, Επιθετικών Ελικοπτέρων και Μαχητικών Αεροσκαφών για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του σε συνδυασμό με ενέργειες Επιθετικών Ελικοπτέρων και Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων.

Τα αντικείμενα που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ήταν:

– Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.

– Εκτέλεση πυρών από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη.

– Εξάλειψη Αεροπρογεφυρώματος.

– Ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Χαρδαλιά μετά τον Α/ΓΕΕΘΑ στον Έβρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, επίκειται την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Νίκου Χαρδαλιά στον Έβρο σε λίγες ημέρες, ακολουθώντας χρονικά επισκέψεις του Α/ΓΕΕΘΑ σε έδρες μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων Σχηματισμών στην παρέμβρια περιοχή.

Ο ΥΦΥΠΕΞ νωρίτερα πραγματοποίηση κυριολεκτικά σαρωτικές επισκέψεις, σε φρουρές νήσων, μικρονήσων και φυλάκια στα νησιά μας στο Αιγαί, όπου εστιάζεται το τουρκικό ενδιαφέρον.

Με την τουρκική ρητορική του Ερντογάν και των ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ και λοιπών αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και των κομμάτων AKP-MHP  κατά της Ελλάδας να έχει απογειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου από τη Νέα Υόρκη, όπου γύρισε με άδεια χέρια αναφορικά με το θέμα  προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ , τις συνεχώς αυξανόμενες παραβιάσεις  του ΕΕΧ  και υπερπτήσεις σε νησιά μας ,από τουρκικά μαχητικά , drones , CN-235 και ελικόπτερα στο Αιγαίο και την πλύση εγκεφάλου  με ανθελληνικό μένος των τουρκικών ΜΜΕ προς τον τουρκικό λαό, αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου που θα οδηγούσε σε στρατιωτική αντιπαράθεση Τουρκίας -Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Κοινώς το Αιγαίο βράζει, χωρίς να φαίνεται η αμιδρή πιθανότητα επιστροφής των σχέσεων των 2 χωρών σε επίπεδο διαλόγου, αφού ο Ερντογάν έχει διακόψει οποιαδήποτε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τα παραπάνω έχουν θέσει σε εγρήγορση της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κοινή διαπίστωση είναι ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να βιώσουμε τουλάχιστον μια μείζονα Ελληνοτουρκική κρίση στην περιοχή του Αιγαίου, χωρίς όμως να αποκλείεται  ολότελα ακόμη και ο Έβρος.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι είναι όντως πάρα πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν πλήρως οι αναφορές περί μη διεξαγωγής της διακλαδικής άσκησης "Παρμενίωνα 2022", σε μια χρονική στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο στο Αιγαίο.

Κοινώς η Ελλάδα επιθυμεί να έχει τους  Μηχανοκίνητους και Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς στον Έβρο και τις δυνάμεις μας στα νησιά του Αιγαίου,  στα στρατόπεδά τους, ή σε χώρους διασποράς  αυτή την περίοδο, δοκιμάζοντας διάφορα επιμέρους σχέδια,  και έτοιμες για παν ενδεχόμενο, αφού είναι γνωστό ότι η χώρα μας σε περίπτωση σημειακής κρίσης και θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο με δυσμενή εξέλιξη, ότι δεν θα αντιμετωπίσει αυτό ως μεμονωμένο περιστατικό όπως στα Ίμια, "κοιτώντας το δένδρο αλλά το δάσος", όπου δάσος είναι όλη η παραμεθόριος με την Τουρκία και η ίδια η Τουρκία.

Παράλληλα στο Αιγαίο με τον Ελληνικό στόλο ακροβολισμένο και την πολεμική αεροπορία σε διαρκή επαγρύπνηση, θα ήταν περιττό να διεξαχθεί σε κάποιο από τα νησιά μας η "ΤΑΜΣ Παρμενίων 2022", αφού θα έδινε τη δυνατότητα στους Τούρκους για προβοκατόρικες ενέργειες και περαιτέρω αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας.