Δένδιας: «Η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο» μας επιτρέπει να… καταστρέψουμε τους ΤούρκουςΟ Νίκος Δένδιας διαμήνυσε αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα ότι η Ελλάδα όχι μόνο είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα αλλά και ότι η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, δηλαδή η σκληρή ισχύς μας, μπορεί να καταστρέψει τους Τούρκους, αν κι εξέφρασε την αισιοδοξία «ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο».

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», αναγνώρισε ότι το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε όντως μία «πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων», σε επίπεδο ρητορικής, με κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών, νομικά αβάσιμων αιτιάσεων, ακόμα και προσωπικών προσβολών.

«Πρόσφατο παράδειγμα», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα».

«Επί του πεδίου», συνέχισε, «παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

»Δεν θα ήθελα, όμως, να κάνω εικασίες ή εκτιμήσεις εάν οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε συνολικό σχεδιασμό εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τις οποίες όλοι απευχόμαστε.

»Στο σύνολό τους φαίνεται να υπηρετούν ένα αναθεωρητικό αφήγημα που η Τουρκία προβάλλει με ολοένα και μεγαλύτερη συνέπεια».

Ως Ελλάδα, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, έχουμε επιλέξει να μην ακολουθήσουμε τη γειτονική μας χώρα σε αυτόν τον εξωφρενικό και επικίνδυνο κατήφορο επιθετικής ρητορικής.

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις μας, οι οποίες στηρίζονται στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

»Τις απαντήσεις τις έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

»Το έπραξα και εγώ – και θα μου επιτρέψετε αυτή την προσωπική αναφορά – ενημερώνοντας με επιστολές τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας στην ΕΕ.

»Όπως το έκανα και κατά τη διάρκεια των πλείστων συναντήσεων που είχα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

»Δεν μπορώ παρά να εκφράσω ικανοποίηση από τον τρόπο που γίνονται αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις από τους συνομιλητές μας.

»Ασφαλώς την ίδια στιγμή λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας.

»Εξυπακούεται, όπως τόνισα πρόσφατα στην Αρμενία όπου βρισκόμουν πριν από λίγες ημέρες, ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση.

»Και εάν μου επιτρέπετε να προσθέσω κάτι ακόμα, η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού, μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση.

»Ευελπιστούμε βέβαια ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο.

»Αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.