«Θερμό» επεισόδιο: Πού και πώς θα ξεκινήσει την κρίση η Τουρκία – Πώς θα απαντήσει η ΕλλάδαΒασίλης Σκουλαράκος

Κρίσιμα 24ωρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου – Πανέτοιμες και αποφασισμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις – Επαγρύπνηση από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς.

Άμεση μεταφορά της έντασης με την Ελλάδα επί του πεδίου επιχειρεί πλέον το καθεστώς Ερντογάν, που μετά από το κρεσέντο της προκλητικής ρητορικής, επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου πυρπολεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Τα μελλούμενα δεν μπορεί πλέον να τα προβλέψει κανείς με ασφάλεια, ενώ οι συνθήκες σύγκρουσης διαμορφώνονται πλέον μέρα με τη μέρα.

Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, συνεχή διπλωματική κινητικότητα και μόνιμη επαγρύπνηση σε κάθε Μονάδα της Επικράτειας, ειδικά στα σύνορα, ενώ η άσκηση «Αλέξανδρος ‘22» που είναι σε εξέλιξη από το ΓΕΕΘΑ, προσομοιώνει ουσιαστικά συνθήκες κρίσης με την Τουρκία, μια πρόβα «θερμού» επεισοδίου με πολλά πιθανά σενάρια.

Η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί σαφώς την καλύτερη απάντηση στους Τούρκους, που βλέπουν καθημερινά σχεδόν 20 μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού να περιπολούν στο Αρχιπέλαγος, ενώ αυτό που τρέμουν είναι αυτό που… δεν βλέπουν και δεν είναι άλλο από τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια. Μάταια έστειλαν στην άσκηση «Αργώ 2022» την κατασκοπευτική κορβέτα για να υποκλέψει στοιχεία και μυστικά της συνεκπαίδευσης με τη Γαλλία. Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα για να μην φτάσει κανένα στοιχείο στους Τούρκους, με τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες να λειτουργούν άριστα στην ελληνογαλλική άσκηση.

Από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα ατσάλινο τείχος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως ακόμα και το πιο μικρό νησάκι του Ανατολικού Αιγαίο μπορεί να κρύβει… εκπλήξεις για όποιον επιχειρήσει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια. Οι εικόνες των βαρύτατα οπλισμένων κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στην Σκύρο και στον Αη Στράτη κατά την άσκηση «Αργώ 22», αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση στο παραλήρημα των Τούρκων που βλέπουν ακόμα και τα πιο μικρά νησάκια του Αιγαίου να έχουν μετατραπεί σε πανίσχυρα φρούρια.

Με την άσκηση «Αλέξανδρος ’22», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει εντολή για συνεχείς ασκήσεις σε διάφορα σενάρια τα οποία έχει καταρτήσει ο ίδιος και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων, με έμφαση βεβαίως στην ανακατάληψη βραχονησίδας, στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και βεβαίως στον τρόπο αντιμετώπισης τουρκικού ερευνητικού πλοίου.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο», αν και επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα από την τουρκική πλευρά, θεωρούν μάλλον απίθανο πλέον το τουρκικό καθεστώς να μείνει μόνο στις ρητορικές απειλές. Ειδικά μετά το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο εκτιμάται πως οι Τούρκοι πολύ σύντομα θα επιχειρήσουν, όχι απλώς να μετρήσουν την ελληνική αντίδραση, αλλά να δημιουργήσουν τόσο ισχυρή κρίση που θα αναγκάσει τη χώρα μας να… ξεσκεπάσει τα κανόνια των πλοίων.

Πού θα γίνει αυτό; Η κρίση του 2020 αποτελεί οδηγό και μαρτυρά τα σχέδια των Τούρκων. Μία κινητικότητα δυνάμεων από το ναύσταθμο του Ακσάζ θα θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο, με τους Τούρκους ωστόσο να γνωρίζουν καλά πως τα νησιά μας είναι «αστακοί» με βαρύτατο οπλισμό. Επομένως, η αποστολή στην περιοχή του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ενός ερευνητικού σκάφους, όπως το Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία μοιάζει πιθανή. Αν το στείλει στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης, η Ελλάδα δεν θα έχει λόγο άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης, με τους Γάλλους και τους Ιταλούς που έχουν συμφέροντα στην περιοχή να είναι αυτοί που καλούνται να παρέμβουν. Αν επίσης η Τουρκία στείλει το ερευνητικό και τον πολεμικό στολίσκο μεταξύ Λιβύης και Κρήτης σε διεθνή ύδατα, τότε είναι η Αίγυπτος που θα κληθεί να αντιδράσει δυναμικά, μιας και έχει ξεκαθαρίσει πως τετελεσμένα στην περιοχή δεν πρόκειται να δεχτεί. Τι θα γίνει όμως αν η Τουρκία στείλει το όποιο Oruc Reis ανατολικά της Κρήτης, σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη; Τότε το φυτίλι θα ανάψει. Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα είναι εκεί και θα περιμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη τους Τούρκους, ενώ τα μαχητικά από Καστέλι και Σούδα είναι δεδομένο πως δεν θα επιτρέψουν νταηλίκια.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και επικίνδυνα. Ο Ερντογάν έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ως επιτιθέμενος, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πιο έτοιμες από ποτέ, πιο αποφασισμένες από ποτέ. Το μόνο που αναμένουν, την πολιτική εντολή. Αν αυτή δοθεί, τότε η Τουρκία θα γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα…