Έριξαν ”βόμβα” οι Τούρκοι: ”Θα κάνουμε & άλλες αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες όπως με την Τρίπολη-Ας μας απαντήσει η Ελλάδα πολεμικά αν θέλει”!Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως η Άγκυρα θα προσεγγίσει και άλλες χώρες για να κάνει συμφωνίες ανάλογες όπως και με την Τρίπολη.

Αναλυτικά:

”Δηλώνοντας ότι η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου θα αποκαλύψει πολύ σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τόσο τις ενδολιβυκές όσο και τις περιφερειακές ισορροπίες, οι ειδικοί είπαν: ”Η κατοχή του δικού της ενεργειακού στόλου επιτρέπει στην Τουρκία να ανακαλύψει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους, καθώς και να συνάψει συμφωνίες με άλλες χώρες σε αυτό το πλαίσιο, όπως στην περίπτωση της Λιβύης.”

Ο Δρ. Ahmet Hüsrev Çelik κατέγραψε την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη και τη σημασία των συμφωνιών που έγιναν.

Η επίσκεψη της Τουρκίας στη Λιβύη με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου και οι συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία έκαναν την προσοχή των παραγόντων της περιοχής να στραφεί ξανά στη Λιβύη.

Εκτός από τα ονόματα της αντιπροσωπείας, αξιοσημείωτη είναι και η χρονική στιγμή της επίσκεψης. Μετά την αποτυχία των εκλογών, η κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ ανέλαβε ξανά δράση τον Μάιο για να ανατρέψει την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Με την αποτυχία αυτής της προσπάθειας, η Λιβύη εισήλθε σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε και κατά καιρούς γίνονταν συγκρούσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ακίλ Σαλίχ, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (TM) με έδρα το Τομπρούκ και τον Αμπντουλχαμίντ Ντεμπέιμπε, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη.

Η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στις 3 Οκτωβρίου 2022 αντιστοιχεί αμέσως μετά τις συνομιλίες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης σε αυτό το πλαίσιο έχει δύο σημαντικές διαστάσεις: τις προσπάθειες ειρήνης και συμφιλίωσης και τη συνέχιση της ανοιχτής υποστήριξης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ένα από τα σημαντικά επιχειρήματα που προβλήθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ σε αυτήν την πρόσφατη διαδικασία στην οποία βρίσκεται η Λιβύη είναι ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση στην Τρίπολη έχει λήξει λόγω της αποτυχίας διεξαγωγής εκλογών και συνεπώς έχασε τη νομιμότητά της. Μάλιστα, ο Fethi Başağa, έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ζητώντας να αναγνωριστεί η δική του νομιμότητα.

Αυτή η επίσκεψη της Τουρκίας στην Τρίπολη αντιστοιχεί σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζονται οι πολιτικές που ασκούνται κατά της Τρίπολης στη βάση της νομιμότητας. Η Τουρκία όχι μόνο έδειξε συγκεκριμένα τη στάση της με το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη, αλλά εξέφρασε ξεκάθαρα την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης με τις δηλώσεις υποστήριξης που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της επίσκεψης.

Μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν το 2019 που άλλαξαν τις ισορροπίες στην περιοχή, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης στις 3 Οκτωβρίου 2022 θα είναι ένας παράγοντας που θα ενισχύσει τις ισορροπίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2019 προκάλεσε σοβαρή δυσφορία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο.

Ισχυρίζοντας ότι η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του 2019 είναι άκυρη, η Ελλάδα έκανε επίσης δηλώσεις σχετικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στις 3 Οκτωβρίου ως παράνομες και άκυρες. Η είδηση ​​ότι η Ελλάδα επικοινώνησε με την Αίγυπτο για αυτό το θέμα, ότι θα πάει το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ότι ο Akile Salih στο Τομπρούκ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι άκυρη, έχει αποτυπωθεί στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό Τύπο.

Εάν η Τουρκία αναλάβει δράση στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας, η στάση που θα υιοθετήσει η Ελλάδα θα έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τις περιφερειακές ισορροπίες.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πολιτικές για την αύξηση της έντασης στην περιοχή απέναντι σε πιθανές δραστηριότητες της Τουρκίας. Το πόσο μπορεί να κλιμακώσει αυτή την ένταση και αν μπορεί να ρισκάρει μια καυτή σύγκρουση είναι μια άλλη διάσταση του θέματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απέρριψε την προσέγγιση της Ελλάδας, την οποία υποστηρίζει η Γαλλία. «Οι συμφωνίες που υπογράψαμε είναι μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με αμοιβαία συνεννόηση. Επομένως, τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν. » εξέφρασε στα λόγια του.

Ένα άλλο θέμα είναι πώς θα προσεγγίσει η ΕΕ τις πολιτικές της Ελλάδας. Διότι, ανάλογα με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, άρχισε να διακόπτεται η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Η ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών βραχυπρόθεσμα έχει καταστεί απαραίτητη για την ΕΕ. Οι ενεργειακοί πόροι της Λιβύης είναι μια εναλλακτική λύση που δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Ευρώπη, χάρη τόσο στον όγκο των αποθεμάτων της όσο και στις ευκαιρίες μεταφοράς της προς την Ευρώπη.

Σε αυτή την εξίσωση, στην οποία η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία. Η σκληρή κριτική της Giorgia Meloni, της νέας πρωθυπουργού της Ιταλίας, η οποία θεώρησε τη Γαλλία υπεύθυνη για όσα συνέβησαν στη Λιβύη πριν γίνει πρωθυπουργός και τις επιπτώσεις του στην Ιταλία, αντανακλάται στο κοινό.

Σε όλες τις διαστάσεις της, η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου. Έχει αποκαλύψει πολύ σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τόσο τις ενδολιβυκές όσο και τις περιφερειακές ισορροπίες. Τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον.”