Νέο δόγμα ασφαλείας από την Τουρκία: ”Η άμυνα ξεκινά από τη θάλασσα, εκεί θα δώσουμε προσοχή πλέον”Νέο δόγμα θα εφαμόσει η Τουρκία, καθώς οι ”λαγοί” του Ερντογάν έγραψαν άρθρο σε τουρκικά ΜΜΕ.

Αναλυτικά:

Το νέο δόγμα ασφαλείας της Τουρκίας: Η άμυνα ξεκινά από τη θάλασσα, αναφέρει ο καθηγητής και σύμβουλος του Ερντογάν, Δρ Süleyman Kızıltoprak, ο οποίος περιγράφει το νέο του δόγμα ασφαλείας ως «Η άμυνα της Τουρκίας ξεκινά από τις θάλασσες».

«Ο εξοπλισμός των νησιών 2 χιλιόμετρα και 10 χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές με όπλα δεν είναι ορθολογική συμπεριφορά και είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947». είπε ο καθηγητής Δρ. Süleyman Kızıltoprak.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έπαιξαν εδώ και καιρό τον ρόλο της μοναδικής κυρίαρχης δύναμης του διεθνούς συστήματος δωρίζοντας 1200 τεθωρακισμένα στην Ελλάδα και απειλώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, δεν θέλουν νέο παράγοντα στις ναυτικές περιοχές. Γι’ αυτό ασχολήθηκε η Ελλάδα.

Η άμυνα της Τουρκίας ξεκινά από τις θάλασσες. Ο οπλισμός των νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές, για οποιονδήποτε λόγο, είναι κακόβουλες προσεγγίσεις που απειλούν την ασφάλεια της Ανατολίας και της Θράκης.

Η Ελλάδα, που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919, ξεχύθηκε στη θάλασσα από τη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.

Με την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ W. Wilson και των Βρετανών, η Ελλάδα, που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, επέζησε της χειρότερης ήττας της ιστορίας της.

Αν η Ελλάδα δεν θέλει να επαναλάβει τα ίδια λάθη σήμερα, είναι καιρός να θυμηθεί την ιστορία».

«Αποτελούμενες από δύο χερσονήσους, οι χερσαίες ακτές της Τουρκίας περιβάλλονται από θάλασσες. Ο Μαρμαράς, που συνδέει τη Θράκη με τη χερσόνησο της Ανατολίας, είναι μια εσωτερική θάλασσα. Συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο) και τη Μεσόγειο.”

Οι δυνάμεις που ξεκίνησαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πέτυχαν να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τα κοιτάσματα πετρελαίου άρχισαν να εμποδίζουν τους Τούρκους να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μόλις είδαν τη σημασία των θαλασσών. Σύμφωνα με το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και τα σύνορα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία είναι σύνορα της πατρίδας. Τα σύνορα που εκτείνονται από αυτές τις ακτές μέχρι την ΑΟΖ ονομάζονται και γαλάζια πατρίδα. Δεδομένου ότι τα θαλάσσια σύνορα συνδέονται με τα εναέρια σύνορα, η έννοια της μπλε πατρίδας έχει νόημα λόγω του μπλε χρώματος, που είναι το κυρίαρχο χρώμα και στις δύο περιοχές.

Τονίζοντας ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι και το θαλάσσιο μέρος της πατρίδας, ο Kızıltoprak είπε, “Το μέγεθος της θαλάσσιας πατρίδας είναι 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι περίπου τα τρία πέμπτα της γης των 783 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με άλλα λόγια, η τουρκική η επιφάνεια είναι 1 εκατομμύριο 245 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όταν ξεκίνησαν οι τουρκικές κατακτήσεις, το Βυζάντιο δεν ήταν η κυρίαρχη δύναμη στη θάλασσα.

Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη της Ελλάδας στα νησιά χρονολογείται από το 1830, όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν:

Α: Νησιά, νησίδες και βράχοι των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάζεται,

Β: Γκρίζες ζώνες αβέβαιης σχέσης,

Γ: Ο αφοπλισμός της Ελλάδας, ο οπλισμός των νησιών που έχουν καταχωρηθεί σε διάφορες συνθήκες,

Δ: Η προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει την περιοχή των χωρικών της υδάτων

Ε: Στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα προβάλλει επίσης παρόμοιους ισχυρισμούς για την περιοχή του εναέριου χώρου και τη γραμμή FIR.”