ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΑΣ



Η συστηματική απαξίωση των ΕΑΣ από την κυβέρνηση τοποθετεί οριστικά την ταφόπλακα στο μέλλον της εταιρίας.

Προκειμένου να εκφράσουμε την για πολλοστή φορά αγανάκτησή μας, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας:

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

“Η Δημόσια εταιρεία παραγωγής συμβατικών όπλων και πυρομαχικών -Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ.) – οδηγείται σε οριστική απαξίωση, αποτέλεσμα μιας συστηματικής και σχεδιασμένης πολιτικής που εξελίσσεται εδώ και πολλούς μήνες.

Σχεδιαστές και υπεύθυνοι για αυτή τη δραματική εξέλιξη είναι ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών και η ανεκδιήγητη διοίκηση της εταιρείας.

Ο κυβερνητικός στόχος ολοκληρώνεται μέσω της υποτιθέμενης μετεγκατάστασης της εταιρείας που στην πραγματικότητα είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Είχαν προηγηθεί σωρεία βλαπτικών αποφάσεων που οδήγησαν σε ακύρωση τουλάχιστον επτά εξαγωγικών συμβάσεων και θέση της εταιρείας σε «μαύρη λίστα», σε ενθάρρυνση εξόδου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και απώλεια τεχνογνωσίας, σε πλήθος «ακριβών» απευθείας αναθέσεων μελετών κ.α. συμβάσεων χωρίς τεκμηρίωση σκοπιμότητας, σε περίεργη αργοπορία προμήθειας υλικών με συνέπειες σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων και κατάρρευση του ετήσιου τζίρου, σε αχρείαστες προσλήψεις προσωπικού για παροχή υπηρεσιών κ.α.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχει εδώ και μήνες επισημάνει τις συνέπειες:

α) Από την άρνηση υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε και από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2013.

β) Από την «αμέλεια» εκπόνησης και εφαρμογής ενός επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης και ανάπτυξης της εταιρείας.

γ) Από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση χωρίς να έχουν εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες και να διασφαλίζεται η επαναλειτουργία των γραμμών παραγωγής σε νέες εγκαταστάσεις.

δ) Από την σωρεία πράξεων κακής διαχείρισης.

Δυστυχώς, οι επισημάνσεις μας, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνάντησαν την ένοχη σιωπή του γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.

Η εξήγηση είναι προφανής. Υλοποιείται σχεδιασμένη ολική απαξίωση της κρατικής εταιρείας με προφανείς επιδιώξεις σε περίοδο υψηλής κρατικής δαπάνης για εξοπλισμούς.

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική ως απαράδεκτη και εθνικά ζημιογόνο. Θα καταβάλλουμε κάθε νόμιμη προσπάθεια για να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν.”

Για τον Τομέα Άμυνας

Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής