Τι περιμένουν οι Βρετανοί στην Κύπρο και διεξήγαγαν μια τόσο μεγάλη αποβατική άσκηση εν μέσω απειλών Ερντογάν;



Ασυνήθιστα μεγάλη βρετανική άσκηση απόβασης 1500 Βασιλικών πεζοναυτών με περίεργο σενάριο προστασίας των βρετανικών βάσεων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εκατοντάδων αμάχων

Οι Βρετανοί βασιλικοί πεζοναύτες πρωτοστάτησαν στις μεγαλύτερες συνδυασμένες αμφίβιες ασκήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και χρόνια, στην Κύπρο, αναφέρει μεγάλη αμυντική ιστοσελίδα.

Πρόκειται για μια άσκηση των Βρετανών, οι οποίοι σαν παλιές καραβάνες στο κουρμπέτι, ξέρουν πολλά, όπως για παράδειγμα τι ετοιμάζει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα κοντά, γύρω στο νησί, καθώς και στα Κατεχόμενα.

έχοντας αυτές τις πληροφορίες οι Βρετανοί, υλοποίησαν μια περίεργα μεγάλη σε αριθμό ανδρών, μέσα και πλοία αποβατική άσκηση με ένα ακόμη πιο περίεργο σενάριο, που αφορά όχι μόνο προστασία των βρετανικών βάσεων, αλλά αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία δεν διευκρινίστηκε από που προήλθε.       

Η άσκηση ήταν μια πρόβα τζενεράλε για επιχειρήσεις απόβασης πολλών διαφορετικών στρατιωτικών στοιχείων από τον αέρα, την στεριά και την θάλασσα σε μια δυνητικά εχθρική περιοχή.

Δυνάμεις των Βρετανών μεταφέρθηκαν από τη θάλασσα, και μιλάμε για την ειδική ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού που είχε αναπτυχθεί νωρίτερα σε μια ευρωπαϊκή αποστολή ασφαλείας, γνωστή ως Littoral Response Group North, (η οποία επιχειρεί σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Αδριατική αυτό το φθινόπωρο).

Περισσότεροι από χίλιοι ναύτες και Βασιλικοί Πεζοναύτες αναπτύχθηκαν με αυτή τη δύναμη, στην οποία ηγείται η  ναυαρχίδα HMS Albion και περιλαμβάνει τα πλοία RFA Argus, RFA Mounts Bay, HMS Defender και τρεις μοίρες ελικοπτέρων.

Αυτή η ισχυρή αρμάδα ενώθηκε με στοιχεία του Βρετανικού Στρατού και της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας για να επιχειρήσει στα ύδατα  γύρω από τις βρετανικές βάσεις της RAF στο Ακρωτήρι, που είναι στο νοτιότερο άκρο της Κύπρου.

Οι Βρετανοί πεζοναύτες πρωτοστάτησαν στην άσκηση, ενώ αποβατικά, ελικόπτερα Albion και Merlin, οχήματα και drone Puma του Βασιλικού Ναυτικού, παρείχαν υποστήριξη.

Μετά τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποστήριξης, η κοινή δύναμη ήταν έτοιμη να εισχωρήσει στην ενδοχώρα και να εξουδετερώσει περαιτέρω στόχους, δοκιμαζόμενη σε μια σειρά πραγματικών σεναρίων από αστικό πόλεμο μέχρι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καθώς οι καταδρομείς ηγούνταν, άλλοι στρατιώτες βγήκαν στην ξηρά ( Royal Engineers) για να κατασκευάσουν ένα στρατόπεδο ικανό να υποστηρίξει 500 άτομα, σχεδιασμένο να στεγάζει πολλούς ανθρώπους σε περίπτωση κρίσης.

Ο πλοίαρχος Simon Kelly, διοικητής της ομάδας της επιχείρησης  και Διοικητής του HMS Albion, δήλωσε: «Πολύ λίγες Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την ικανότητα να προσφέρουν αυτά τα αποτελέσματα σε αυτή την κλίμακα και με αυτόν τον ρυθμό”.

Καθώς οι προμήθειες έφτασαν στην ξηρά, 45 ομάδες κρούσης Βρετανών Καταδρομών, συγκροτημένες σε μικρές ομάδες,  συνέχισαν να εισχωρούν στην ενδοχώρα, επιφορτισμένες με τον καθαρισμό των ερειπίων του Παλιού Παραμάλι, ενός εγκαταλειμμένου χωριού περίπου 16 μίλια από το Ακρωτήρι.

Οι πεζοναύτες συνεργάστηκαν στενά με το 33 Σύνταγμα Μηχανικών του βρετανικού Στρατού, με υποστήριξη μονάδων, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων Βίκινγκ, από το 45ο τάγμα Commando και 29ο τάγμα Commando Royal, εισέβαλαν στον στόχο τους.

Μιλάμε για μία άσκηση που είχε στόχο την προστασία των Βρετανικών βάσεων, αλλά και αποστολή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατοντάδες άτομα.

Τι περιμένουν άραγε οι Βρετανοί στην Κύπρο και διεξήγαγαν μια τόσο μεγάλη αποβατική άσκηση εν μέσω απειλών Ερντογάν και για την Κύπρο, εκτός την Ελλάδα;