Απειλές Τούρκων: ”Σε περίπτωση κρίσης σε λίγα λεπτά μπορούμε να βρεθούμε στη Κύπρο”Συνεχίζουν την στοχοποίηση των ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου οι Τούρκοι!

Αναλυτικά:

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν απόφαση που θα οδηγούσε το Κυπριακό σε αδιέξοδο και άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Η Άγκυρα δήλωσε ότι η απαραίτητη απάντηση στην κατάσταση θα δοθεί αμέσως. Τα όπλα είναι όπλα, τα πυρομαχικά είναι πυρομαχικά… «Η Τουρκία δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σε αυτή την κατάσταση», είπε ο ειδικός ασφαλείας και τρομοκρατίας Coşkun Başbuğ.

Οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων στη Νότια Κύπρο για το 2023. Μετατρέποντας επίσης το λιμάνι της λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 45 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, σε οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ άρουν τελικά το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, γεγονός που προκάλεσε ένταση στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την απαραίτητη προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αγνοούν, ακόμη και ενθαρρύνουν τα βήματα του ελληνοελληνικού διδύμου που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί. με αυτό το βήμα».

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κάνοντας ειδικές δηλώσεις στη Sinem Karahan στην εφημερίδα Star, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Coşkun Başbuğ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την υποστήριξή τους στην ελληνοκυπριακή διοίκηση μέσω της Ελλάδας. Ο Μπασμπούγκ προειδοποίησε ότι η αυξημένη υποστήριξη θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία στα νησιά. “Υπήρχε μια ισότιμη και κυρίαρχη τάξη και στις δύο πλευρές του νησιού. Η διακρατική τάξη διατηρήθηκε στο νησί, όπου η Τουρκία, η Αγγλία και η Ελλάδα ήταν οι εγγυητές.” είπε.

 Başbuğ είπε, “Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά της κατά γράμμα.
Ο Başbuğ είπε, «Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής σε αυτή την κατάσταση».

Αναφερόμενος στα έργα της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Başbuğ είπε, “Η βάση Geçitkale έχει εκσυγχρονιστεί ξανά, έχει γίνει μια περιοχή όπου αναπτύσσονται UAV και SİHA.

Μαζί με όλα αυτά, υπάρχουν και ορθολογικές και αριθμητικές πραγματικότητες… Η ΤΔΒΚ είναι ακριβώς δίπλα στην Τουρκία, ένα βήμα μακριά… Ο χρόνος απόκρισης της Άγκυρας σε περίπτωση πιθανού κινδύνου είναι μόνο λίγα λεπτά….

Με βάση αυτά τα γεγονότα, ο Coşkun Başbuğ ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: Όταν η Αμερική προσπαθεί να ενισχύσει την ελληνική Κύπρο από εκεί, η κοιλιά της θα ραγίσει.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν στρατιωτική δύναμη σε επίπεδο σώματος 40 χιλιάδων στρατιωτών στην Κύπρο με την επωνυμία Διοίκηση Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων.

Υπό τη διοίκηση του βρίσκονται 2 μηχανοποιημένες μεραρχίες πεζικού, μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων, ένα σύνταγμα ειδικών δυνάμεων, ένα σύνταγμα καταδρομέων και ένα τάγμα πεζοναυτών.

Η τεθωρακισμένη ταξιαρχία της Διοίκησης στεγάζει την πιο αποτρεπτική δύναμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί. Στα δύο τάγματα αρμάτων υπάρχουν περισσότερα από 100 άρματα μάχης.

Από το 2019, τουρκικά UAV και SİHA έχουν επίσης σταθμεύσει στο νησί. Με τον επίγειο σταθμό ελέγχου στο αεροδρόμιο Geçitkale, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του ναυτικού εκτελούν καθήκοντα αναγνώρισης και περιπολίας.

Υπάρχει επίσης ένα έργο για τη δημιουργία ναυτικής βάσης υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Συνεχίζονται οι μελέτες σκοπιμότητας και ανάλυσης τοποθεσίας για τη δημιουργία της βάσης γύρω από το στενό Iskele, 35-40 χλμ. από την Αμμόχωστο”, αναφέρουν οι Τούρκοι!