Άφιξη του 15ου ελικοπτέρου NH90 στα Μέγαρα



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στα Μέγαρα βρίσκεται από εχθές το 15ο ελικόπτερο τύπου NH90 της Αεροπορίας Στρατού, εντασσόμενο στο 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ο ΤΕΑΣ) που υπάγεται στο 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ).

Πρόκειται για το “ΕΣ 889”, που επρόκειτο να ταξιδέψει σήμερα ερχόμενο απευθείας από την Γαλλία αλλά αποφασίστηκε να επιταχυνθεί κατά η πτήση λόγω της πρόγνωσης του καιρού. Έτσι το ελικόπτερο απογειώθηκε από το Marignane προχθές 28 Νοεμβρίου και στάθμευσε στην Ιταλία για διανυκτέρευση. Από εκεί, απογειώθηκε εχθές και μετά από ανεφοδιασμό καυσίμου στην Κεφαλονιά, προσγειώθηκε στις 13.10 στα Μέγαρα.

Το “ΕΣ 889” είναι το πρώτο από τα έξι τελευταία της αρχικής συμβάσεως 20 ελικοπτέρων, των οποίων είχε διακοπεί η παράδοση από το 2015 και η επανέναρξη των παραδόσεων κατέστη εφικτή μετά την σύναψη της 6ης Τροποποίησης της Σύμβασης Υπ΄αριθμ.: 034Α/03, στις 8 Απριλίου 2021, δηλαδή πριν ενάμισυ έτος. Η 6η Τροποποίηση προέβλεπε παράδοση του πρώτου ελικοπτέρου 13 μήνες μετά την υπογραφή, επομένως έχει σημειωθεί ένα χρονικό διάστημα μηνών καθυστερήσεως.

Το απογοητευτικό είναι ότι η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων παραμένει πολύ χαμηλή λόγω περιορισμένων υπηρεσιών συντηρήσεως από την έλλειψη ανταλλακτικών. Τα ελικόπτερα του τύπου, όπως και τα Chinook, εξαντλούν σε μεγάλο βαθμό τις διαθέσιμες ώρες πτήσεως εμπλεκόμενα σε πάρεργα, όπως επί παραδείγματι η μεταφορά ασθενών για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο έχει παραλάβει νέα ελικόπτερα. Αυτό αποβαίνει εις βάρος του συνολικού δείκτου διαθεσιμότητος και σε συνθήκες ελλείψεως Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) που ισχύει και για τα Chinook, το πρόβλημα οξύνεται στον μέγιστο βαθμό.

Μόλις στις 30 Μαρτίου 2022 η Βουλή ενεργοποίησε πρόγραμμα χρηματοδότησης FMS Case για την υποστήριξη ελικοπτέρων αμερικανικής προελεύσεως (AH-64DHA, CH-47D, OH-58D, UH-1H) προς επαύξηση της διαθεσιμότητάς τους και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως προς τα NH90, παρά το ότι η Βουλή έχει εγκρίνει από τις 14 Οκτωβρίου 2021 το πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) ύψους 50 εκατ. €, έχει παρέλθει ένα έτος χειρισμών της ΓΔΑΕΕ, χωρίς ακόμη ανάθεση συμβάσεως.