Ελληνοϊσραηλινός «φραγμός» σε πιθανή έξοδο του Αμπντουλχαμίντ στην Ανατολική Μεσόγειο



Η Αθήνα «κλείνει» την περιοχή Ρόδου-Καστελορίζου με την άσκηση «Αστραπή» και το Ισραήλ όλο σχεδόν το νότιο FIR Λευκωσίας για άσκηση της αεροπορίας του

Ναυτικός αποκλεισμός ή και άρση ενός εχθρικού είναι ένα από τα σενάρια της άσκησης Αστραπή που ξεκινά από αύριο βγάζοντας σχεδόν το σύνολο του στόλου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.

Ο Ελληνικός στόλος σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία θα γεμίσει και πάλι, ειδικά ακριτικά σημεία, καθώς έχουν δεσμευτεί προς τούτο τα συνήθη πεδία βολής αλλά και περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου.

Σε Αθήνα και Τελ Αβίβ φαίνεται πως οι ηγεσίες είναι αποφασισμένες να βάλουν φραγμό σε μια πιθανή έξοδο του Αμπντουλχαμίντ στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες και για αυτό και το Ισραήλ σε συνεργασία με την Λευκωσία δέσμευσε όπως γράψαμε τις προάλλες σχεδόν όλο το νότιο FIR Λευκωσίας για μεγάλης κλίμακας άσκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Οι άξονες εναέριου ανεφοδιασμού των ισραηλινών αεροσκαφών μάλιστα θα φτάνουν μέχρι τα όρια του FIR Λευκωσίας με εκείνο της Αθήνας.

Η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει να δείχνει τον εκνευρισμό της με τους τούρκους πιλότους να είναι αρκούντως επιθετικοί. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιθετικότητας σήμερα καταγράφηκε ρεκόρ αερομαχίων σε μια ημέρα για το τελευταίο 5μηνο καθώς από τις 19 Ιουλίου είχαν να σημειωθούν 9 αερομαχίες.

Τις τελευταίες ώρες Ερντογάν, Ακάρ και ο εξ’ απορρήτων του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, που απείλησε την Ελλάδα, επιδόθηκαν σε μια «σκυταλοδρομία» επιθετικής ρητορικής, αντιστροφής της πραγματικότητας και απειλών. Ο Καλίν είπε χαρακτηριστικά: «Αν η Ελληνική πλευρά υιοθετεί πολιτικά να υψώνεται απέναντι στην Τουρκία πάνω σε άλλα κύματα, να ξέρει ότι τα κύματα δεν είναι αιώνια. Πάνε κι έρχονται. Όταν το κύμα περάσει τι θα κάνουν; Τι θα κάνεις όταν μείνεις πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία; Δεν χρειάζονται αυτά. Εμείς αυτό λέμε πάντα».

Ο Ακάρ επιτέθηκε σε πολιτικούς στην Ελλάδα γιατί καταστρέφουν το…«ειρηνικό» χέρι που τείνει η Τουρκία.

«Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ειδικότερα ορισμένοι γνωστοί πολιτικοί σαμποτάρουν τις ειρηνικές προσπάθειες μας και τις αναλώνουν στις εσωτερικές πολιτικές κόντρες και χαραμίζουν σε αυτές τα συμφέροντα και των δύο χωρών» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics αναφέρθηκε στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας τονίζοντας: «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Ο Νίκος Δένδιας από την σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία «πέταξε» και μια σπόντα κατά της νοοτροπίας που προωθεί η Τουρκία. Την νοοτροπία του αναθεωρητισμού.

«Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών» είπε συγκεκριμένα.