Η Ρωσία «προτρέπει» την Τουρκία να μην αποσταθεροποιήσει τη ΣυρίαΤο Κρεμλίνο προέτρεψε την Τουρκία να μην «αποσταθεροποιήσει την κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εναντίον Κούρδων μαχητών και τώρα απειλεί να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για τη δική της ασφάλεια…

»Αλλά ταυτόχρονα, καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση της συνολικής κατάστασης», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη τύπου.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, κάλεσε την Άγκυρα σε «αυτοσυγκράτηση».

Μιλώντας στο Στρασβούργο, η κ. Μετσόλα σημείωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές, που βλέπουμε στη βόρεια Συρία και το Ιράκ μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κοστίζουν ακόμη περισσότερες ζωές και προκαλούν περισσότερο αιματοκύλισμα».

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να σφυροκοπούν θέσεις των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.

Χθες Δευτέρα και οι Γερμανοί Πράσινοι καταδίκασαν τις επιδρομές.

Μετά από διαβουλεύσεις με το Προεδρείο του κόμματος, η επικεφαλής των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ ζήτησε να διαλευκανθεί το παρασκήνιο της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Παρομοίως και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ.

Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)».