Drone αντί για F-35 στο μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας



Μακριά από τα αρχικά της σχέδια είναι η Τουρκία σε ό,τι αφορά το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu, το οποίο δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό για να ενταχθεί σε υπηρεσία.

Η Άγκυρα αρχικά σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει σαν βάση για τα F-35B, την παραλλαγή του αόρατου στα ραντάρ αεροσκάφους που είναι ειδικά τροποποιημένη για αεροπλανοφόρα. Η εκδίωξη της χώρας από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών, λόγω της αγοράς των S-400, την ανάγκασε να προχωρήσει σε άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Την περασμένη Κυριακή η Τουρκία παρουσίασε το φιλόδοξο drone «Kizil Elma» («Κόκκινο Μήλο»), το οποίο θα έχει κινητήρα τζετ -και όχι με έλικες όπως άλλα τουρκικά drone- αλλά θα είναι και φτιαγμένο για να επιχειρεί από το Anadolu.

Το τουρκικό drone θυμίζει το κινεζικό J-10, ένα drone που έχει χαρακτηριστικά στελθ, αναφέρει το Forbes. Στο μέλλον μάλιστα η Τουρκία σκοπεύει να εξελίξει το Kizil Elma με υπερηχητικό κινητήρα που θα του δώσει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Το drone θα μπορεί να απογειώνεται από το Anadolu ή, τουλάχιστον, αυτό φιλοδοξούν να πετύχουν οι Τούρκοι. Με βάση τη δοκιμή της Κυριακής 20ης Νοεμβρίου απέχουμε πολύ από αυτόν τον στόχο. Το drone ακόμη δεν έχει πετάξει, ενώ δεν μοιάζει για την ώρα να έχει τα ενισχυμένη σκέλη που θα επιτρέψουν την προσνήωση στο Anadolu.

Παράλληλα, η Baykar ετοιμάζει και μια ναυτική εκδοχή του Bayraktar, προσαρμόζοντας το TB2 το οποίο έγινε διάσημο κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χάρη στα αναδιπλούμενα φτερά του TB3, όπως θα λέγεται, το Anadolu θα μπορεί να μεταφέρει 30 με 50 drone.

Εν τω μεταξύ στις 18 Νοεμβρίου είδαμε ένα τουρκικό ελικόπτερο AH-1W SuperCobra και ένα S-70 Seahawk να προσγειώνονται στο Anadolu. Τα πρώτα είναι μια ενδιάμεση λύση μέχρι να ετοιμαστούν τα εγχώρια επιθετικά ελικόπτερα TAI T929 ATAK.

Με αυτές τις εξελίξεις, το Anadolu από μίνι αεροπλανοφόρο θα γίνει αεροπλανοφόρο για drone.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους σχεδιασμούς της Τουρκίας , όπως σημειώνει το Forbes. Τα σχέδια για το Kizil Elma και τα μικρότερα TB3 δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα F-35 που αρχικά θα είχε το Anadolu.