Πολεμική Αεροπορία: Ενημέρωση από την Marshall Aerospace για πιθανή αγορά των βρετανικών μεταφορικών αεροσκαφών C-130 Super Hercules



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 18 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας), τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ακολούθου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Captain Alexander Bush, στελεχών της υπηρεσίας DESA (Defence Equipment Sales Authority), κ. Adrian Thurgood (Deputy Head Sales) και κ. Nicholas Head (Air Equipment Sales), καθώς και του εκπροσώπου της εταιρείας Marshall, κ. Johanne Harrison (Foreign, Commonwealth & Development Office), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. 

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διεξαγωγή συζήτησης-ενημέρωσης επί της επικείμενης πώλησης των 14 βρετανικών μεταφορικών αεροσκαφών C-130 Super Hercules, για την οποία η εταιρεία Μarshall έχει οριστεί εξωτερικός συνεργάτης.

Στα τέλη Οκτωβρίου η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα 14 μεταφορικά αεροσκάφη C-130 Super Hercules θα είναι διαθέσιμα προς πώληση το 2023 (τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν σταδιακά την περίοδο 2023-2025), μέσω της υπηρεσίας DESA, ενώ οι εταιρίες Marshall Aerospace και Defence Group έχουν ήδη επιλεγεί ως συνεργάτες στην προσπάθεια πώλησης και οι οποίες θα παρέχουν, στους νέους χρήστες, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υποστήριξης και πιθανής αναβάθμισης τους. Από τα 14 αεροσκάφη ένα (1) είναι της έκδοσης C-130J Super Hercules και 13 είναι της έκδοσης C-130J-30 Super Hercules (αυξημένης μεταφορικής ικανότητας). Σε βρετανική υπηρεσία το κενό των C-130 Super Hercules θα κλιθούν να καλύψουν τα A400M Atlas.

Άποψη μας είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) ενδιαφέρεται για τα αεροσκάφη, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, δεδομένου ότι το διεθνές ενδιαφέρον για την απόκτηση τους θα είναι μεγάλο. Πρόκειται για 14 αεροσκάφη, αριθμός ικανός να αντικαταστήσει το σύνολο των ελληνικών C-130B/H Hercules AUP (15 αεροσκάφη), τα οποία είναι μεν αναβαθμισμένα, αλλά είναι παλαιότερα των βρετανικών. 

Το μειονέκτημα των βρετανικών C-130 Super Hercules είναι οι πολλές ώρες πτήσης που έχουν, ενώ ερωτηματικό παραμένει το συνολικό κόστος της απόκτησης τους. Από την άλλη, είναι θετικό το ότι είναι άμεσα διαθέσιμα, είναι νεότερης κατασκευής και, τα C-130J-30 Super Hercules, έχουν μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα, σε σχέση με τα ελληνικά C-130 Hercules.