Έβρος: O… λύγκας που τρομάζει την Άγκυρα – Lynx KF-41, το νέο «ατού» του Στρατού ΞηράςΈνας… λύγκας ήδη τρομάζει την Άγκυρα, η οποία αντιδρά σπασμωδικά. Οι προκλήσεις των τελευταίων ωρών φανερώνουν έλλειψη ψυχραιμίας, την ώρα που τα γαλανόλευκα «χακί» τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Παρά το γεγονός ότι έως τώρα τηρείται σιγή ιχθύος σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στρατού Ξηράς και συγκεκριμένα με την απόκτηση Γερμανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx KF-41 αλλά και των εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2A4, πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έπειτα από εισήγηση του Στρατιωτικού Επιτελείου παραμένει η ενίσχυση των Μονάδων στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Και η μετατροπή τουλάχιστον σε πρώτη φάση των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών του Δ’ Σώματος Στρατού σε Σχηματισμούς κρούσης με αναβαθμισμένες δυνατότητες ώστε να κάνουν τη διαφορά και να διαθέτουν ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των Τουρκικών Σχηματισμών στην Ανατολική Θράκη.

Με το δόγμα της επιθετικής αποτροπής να αποκτά ουσιαστικό νόημα επί του πεδίου. Αφού ο συνδυασμός των αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης Leopard και των υπερσύγχρονων ΤΟΜΑ Lynx με τις κορυφαίες δυνατότητες υποστήριξης θεωρείται δεδομένο ότι θα αποτελεί εφιάλτη για τους γείτονες.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost, οι συζητήσεις με τους Γερμανούς τόσο σε επίπεδο εταιρειών αλλά και σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με το σχέδιο να έχει λάβει την τελική του μορφή. Και να μένει η πολιτική απόφαση να περάσει προς συζήτηση και έγκριση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αφορά την απόκτηση 200 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Mάχης Lynx με ταυτόχρονη μεταφορά του εργοστασίου κατασκευής στην Ελλάδα ενώ στο συνολικό «πακέτο» προβλέπεται και η δωρεάν παραχώρηση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις 100 ΤΟΜΑ Marder. Τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα υπόλοιπα 100 τα οποία ανταλλάσσονται με τα Σοβιετικής κατασκευής BMP-1 που προορίζονται για την Ουκρανία.

Το κόστος των Lynx
Το συνολικό κόστος για την αγορά των Lynx στο οποίο περιλαμβάνονται τα πυρομαχικά αλλά και η υποστήριξη σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας αγγίζει τα 2 δις.

Τα 200 TOMA Lynx KF-41 θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της  Rheinmetall στην Ελλάδα το οποίο θα απασχολεί τουλάχιστον 300 εργαζόμενους ενώ η συμφωνία θα προβλέπει και εμπλοκή εταιρειών της  Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στις οποίες οι Γερμανοί θα δώσουν υποκατασκευαστικό έργο.

Tο ΤΟΜΑ Lynx KF-41 αποτελεί πρώτη επιλογή του Στρατιωτικού Επιτελείου αφού δοκιμάστηκε το καλοκαίρι στο ΚΕΤΘ στον Αυλώνα και άφησε άριστες εντυπώσεις.

Επιπλέον  το εξοπλιστικό «πακέτο» περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός  συνολικά 183 αρμάτων μάχης Leopard 2Α4 κόστος περίπου 500 εκ.

Ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων με το πανίσχυρο πυροβόλο των 120mm  περιλαμβάνει αναβάθμιση στα σκοπευτικά, στην θωράκιση, στις επικοινωνίες, νέα ηλεκτρική περιστροφή πύργου, αναβαθμίσεις στο σκάφος και ενίσχυση του κινητήρα.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν  όπως προβλέπει το σχέδιο στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στο Βελεστίνο Μαγνησίας από Ελληνικά χέρια με τη συνδρομή της κατασκευάστριας εταιρείας KMW.

Τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς με εμπειρία στις Τεθωρακισμένες και Μηχανοκίνητες Μονάδες εκτιμούν με απόλυτη σιγουριά ότι ο συνδυασμός  των αναβαθμισμένων Leopard 2A4 αλλά και των καλύτερων ίσως αρμάτων μάχης στον κόσμο των Leopard 2 HEL με τα υπερσύγχρονα Lynx KF-41 είναι ιδανικός για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις στο περιβάλλον του Έβρου.

To Lynx αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα ΤΟΜΑ στο παγκόσμιο οπλοστάσιο. Με πανίσχυρη θωράκιση, υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα και μεγάλη ισχύ πυρός. Στον πύργο διαθέτει πυροβόλο 30 χιλιοστών διαφόρων εκδόσεων και  πολυβόλο 7.62.

Χρησιμοποιεί πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας και απόδοσης έναντι διαφορετικών στόχων ενώ έχει δυνατότητα προσθήκης και ενεργητικής προστασίας πέρα από την παθητική θωράκιση.

Αναπτύσσει ταχύτητα που αγγίζει τα 70 χλμ με αυτονομία άνω των 500 χλμ. Μπορεί δηλαδή να ακολουθήσει τα Leopard και να τα υποστηρίξει σε κάθε αποστολή ειδικά σε αντεπίθεση εντός των εχθρικών γραμμών.