B-2: Σοβαρό ατύχημα stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού της USAF σε προσγείωση



Ένα απρόσμενο ατύχημα συνέβη πρόσφατα σε αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με «πρωταγωνιστή» ένα stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B-2 Spirit, το οποίο δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει επιτυχημένη προσγείωση, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα, με την USAF να εκδίδει σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό προέκυψε μια τεχνική δυσλειτουργία, με το πλήρωμα να αποφασίζει να κάνει έκτακτη προσγείωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν πλήρως επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και υλικές ζημιές στο αεροσκάφος. Το ατύχημα έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Whiteman, όπου «εδρεύουν» 20 stealth βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-2.

Σύμφωνα με το The Drive, το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της 509ης Πτέρυγα Βομβαρδισμού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε, έπειτα από σχετικό ερώτημα, ότι: «Ένα B-2 Spirit της USAF αντιμετώπιζε τεχνική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων επιχειρήσεων ρουτίνας, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά στον διάδρομο προσγείωσης. Δεν υπήρξε τραυματισμός προσωπικού, ωστόσο προέκυψε πυρκαγιά από την πρόσκρουση. Καταλήγοντας, το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ένα B-2 έχασε την πορεία του μετά από προσγείωση και το ένα πτερύγιό του «χώθηκε» μέσα στο έδαφος (όπως φαίνεται σε φωτογραφία παρακάτω), το οποίο στη συνέχεια επιδιορθώθηκε. Σημειώνεται ότι ο μικρός στόλος στρατηγικών αεροσκαφών τύπου B-2 όχι μόνο βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια ατυχήματα αλλά ακόμα και με μικρή διαθεσιμότητα, αφού σχεδόν τα μισά μπορούν να είναι επιχειρησιακά λειτουργικά ανά πάσα στιγμή.