Το κυνήγι του υποβρυχίου - Η ελληνογαλλική άσκηση που εκνεύρισε την Άγκυρα



Προβολή ισχύος στο ανατολικό Αιγαίο κάνουν ελληνικές και γαλλικές δυνάμεις, εκπέμποντας μήνυμα αποτροπής και νομιμότητας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Μια ελληνογαλλική άσκηση που αντικατοπτρίζει τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού, έλαβε χώρα κάτω από άκρα μυστικότητα σε μία από τις πλέον «θερμές» περιοχές του Αιγαίου, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Το κυνήγι του υποβρυχίου

Την περασμένη Δευτέρα, τα Επιτελεία των δύο χωρών οργάνωσαν συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή ενός ελληνικού Υποβρυχίου 209 και ενός γαλλικού Αεροσκάφους Ναυτικών Επιχειρήσεων που ανήκει στη δύναμη του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, το οποίο παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σενάριο προέβλεπε την κατάδυση του Υποβρυχίου σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου και την παραμονή του περισκοπικό βάθος ενώ το γαλλικό ΑΦΝΕ θα επιχειρούσε να εντοπίσει τη θέση του με τη χρήση ηχοσημαντήρων. Στη συνέχεια, το ελληνικό Υποβρύχιο θα έκανε ελιγμούς διαφυγής, σπάζοντας την επαφή με το αεροσκάφος ώστε να ξανακρυφτεί. Ένα τυπικό σενάριο τύπου Casex, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι το γαλλικό ΑΦΝΕ πέρασε δύσκολες ώρες «κυνηγώντας» το ελληνικό Υποβρύχιο καθώς, αν και επρόκειτο για άσκηση, ο επαγγελματισμός και η ικανότητα των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού έδειξε για μία ακόμη φορά ποιος είναι ο κυρίαρχος στον βυθό του Αιγαίου.

Μήνυμα στην Τουρκία
Οι Γάλλοι, θέλησαν έδειξαν αφενός ότι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, ακόμη και σε περιοχές που πολλοί Σύμμαχοι θα το σκέφτονταν καλά πριν πλησιάσουν και αφετέρου ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου την Άγκυρα. Αναγνωρίζοντας μάλιστα την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ζήτησαν από την Πολεμική Αεροπορία να συνοδεύσει το Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων «Ατλαντίκ» καθώς θεώρησαν πιθανό να το παρενοχλήσουν τουρκικά μαχητικά.

Δύο F-16 της 340 Πολεμικής Μοίρας «Αλεπού» απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης και όπως βλέπετε στις αποκλειστικές φωτογραφίες και το βίντεο που εξασφάλισε το CNN Greece, έγιναν σκιά του γαλλικού αεροσκάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Ακόμη και όταν ένα τουρκικό CN-235 επιχείρησε να πλησιάσει την περιοχή που είχε δεσμευτεί για τη συνεκπαίδευση με το ελληνικό Υποβρύχιο, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το τουρκικό «κατασκοπευτικό» που ήρθε «σφήνα» για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του ελληνικού Υποβρυχίου.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα
Το σενάριο ξύπνησε άσχημες μνήμες στην Άγκυρα καθώς ήταν βγαλμένο από την ελληνοτουρκική κρίση του «Oruc Reis» που το καλοκαίρι του 2020, έφερε τους Στόλους της Ελλάδας και της Τουρκίας αντιμέτωπους για πολλές εβδομάδες. Τότε, τα ελληνικά Υποβρύχια έγιναν ο «εφιάλτης» των τουρκικών πλοίων καθώς όχι μόνο κατάφεραν να παραμείνουν «αόρατα» από τα εχθρικά σόναρ αλλά είχαν «κλειδώσει» τους στόχους τους, αφήνοντας μηδενικά περιθώρια διαφυγής στον τουρκικό Στόλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ S120 που παρέμεινε 34 ημέρες σε κατάδυση, σπάζοντας κάθε ρεκόρ αλλά και το ηθικό του τουρκικού Επιτελείου.