Ανακοίνωση του ΠΑ.Σ.Ε.Σ. για τους Μονιμοποιηθέντες Ε.Μ.Θ.



Τα μέλη του ΠΑ.Σ.Ε.Σ., έκπληκτα άκουσαν στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. ΥΕΘΑ στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, να αποκαλεί, για άλλη μια φορά, τους Μονιμοποιηθέντες συναδέλφους του θεσμού ΕΜΘ ως Εθελοντές Μακράς Διάρκειας. 

Πραγματικά, οι τόσες φορές που έχει το τελευταίο διάστημα αναφερθεί με αυτόν το λάθος τρόπο, ο εν λόγω θεσμός προέλευσης στελεχών των ΕΔ από «κυβερνητικά χείλη», αρχίζει και δημιουργεί καχυποψία και ανησυχία. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι τυχαίο και η αίσθηση που υπάρχει στα στελέχη είναι πως κάτι ετοιμάζεται «ερήμην» τους. Εμείς ως ΠΑ.Σ.Ε.Σ., ΔΕΝ γνωρίζουμε το λόγο και θα το θέσουμε σύντομα με έγγραφό μας ενώπιον όσον προβαίνουν σε αυτές τις δηλώσεις. 

Αυτό όμως που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι η αγανάκτηση που πλημμυρίζει τους συναδέλφους οι οποίοι μας μεταφέρουν τους εξής συλλογισμούς: «Αν η συστηματικά πλέον λάθος εκφορά της ονομασία του θεσμού μας γίνεται χάριν αστεϊσμού, μάλλον πρόκειται για κακόγουστο αστείο και πρέπει όχι μόνο να σταματήσει αλλά και οι Υπεύθυνοι να ζητήσουν δημόσια «ΣΥΓΓΝΩΜΗ». Αν πάλι έχουν κάποιοι σκοπό να μας κάνουν «bullying» να ξέρουν οι ε-μπλεκόμενοι πως «είναι μαθημένα τα βουνά στα χιόνια» και σύντομα τέτοιες συμπε-ριφορές θα απαντηθούν-πληρωθούν με τον πιο δημοκρατικό τρόπο». 

Ως ΔΣ ΠΑ.Σ.Ε.Σ. διαπιστώνουμε πως υφίσταται δικαιολογημένο έλλειμα εμπιστοσύ-νης από τους συναδέλφους του εν λόγω θεσμού που πηγάζει από μια σειρά παραλείψεων σε βάρος τους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι, η απαξίωση που νοιώθουν από την πολιτεία για τη μισθολογική τους αποκατάσταση. Όφειλε λοιπόν η πολιτεία, εδώ και πλέον των 3,5 ετών, να εναρμονίσει τη μισθολογική τους εξέλιξη με αυτή της βαθμολογικής τους. Πιο συγκεκριμένα, υφίσταται η «παγκόσμια πρωτοτυπία» Αξκοί να μην πληρώνονται ως Αξκοί. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, βρίσκουμε τον νόμο 4609/2019 στον οποίο και δινόταν πλέον το δικαίωμα να φέρουν οι εν λόγω συνάδελφοι το βαθμό του εν ενεργεία Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων. 

Τώρα μάλιστα, με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το ΥΠΕΘΑ, δίνεται η δυνατότητα να φέρουν ως εν ενεργεία και το βαθμό του υπολοχαγού και αντιστοίχων (Ένα θετικό μέτρο που απέχει βέβαια αρκετά από το πάγιο αίτημα για εξομοίωση της βαθμολογικής εξέλιξης τους με τις εθελόντριες). Όμως πάλι, καμία αναφορά δεν υπάρχει για οικονομική αποκατάσταση των συναδέλφων. Θα συνεχίσουν δηλαδή οι Αξκοί του συγκεκριμένου θεσμού να πληρώνονται ως Ανθυπασπιστές, μέχρι νεοτέρας.
 
Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί, πως ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προ μηνών, στη ΔΕΘ, για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης της «παράλογης» αυτής καταστάσεως. Έκτοτε δυστυχώς, τουλάχιστον επισήμως, ουδέν νεότερο. 

Ως ΠΑ.Σ.Ε.Σ. ευελπιστούμε για άμεση μισθολογική αποκατάσταση των συναδέλφων Μονιμοποιηθέντων του θεσμού ΕΜΘ. Σαφώς και «μεσοβέζικες λύσεις» όπως αυτές επιλέχθηκαν στην ΚΥΑ για τη νυχτερινή αποζημίωση, δεν θα γίνουν επ ουδενί ανεκτές. Συνεπώς:

      1.    Η μισθολογική προαγωγή θα πρέπει καταρχάς να έχει αναδρομική ισχύ από έναρξης ισχύος του νόμου 4609/2019. 

      2.    Να πρόκειται για μισθολογική προαγωγή ανάλογη των υπολοίπων μισθολογικών προαγωγών. Δηλαδή, όταν η υπάρχουσα διαφορά προαγωγής στο κλιμάκιο 1 από το κλιμάκιο 2 στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ είναι 2109-2039= 70ευρώ, αντίστοιχα λεφτά να δίνονται και στα κλιμάκια που είτε θα προστεθούν στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ ή θα μετα-φερθούν – αντιστοιχηθούν στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.