Κινηματογραφική σύλληψη Ρώσων κατασκόπων στη Σουηδία



ΠΟΛΛΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ προκύπτουν από τη σύλληψη ενός παντρεμένου ζευγαριού Ρώσων στη Σουηδία, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η σύλληψη έγινε με κινηματογραφικό τρόπο τα ξημερώματα της Τρίτης 22 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατέβηκαν με καταρρίχηση από δύο ελικόπτερα Blackhawk, με τους κατοίκους του συνήθως ήσυχου προαστίου Nacka της Στοκχόλμης να κοιτάζουν σαστισμένοι.

Η επιδρομή προφανώς διεξήχθη βάσει πληροφοριών που έλαβε η αντικατασκοπεία της Σουηδίας, η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (SAPO), σε συνδυασμό με συμβουλές από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI). Οι στόχοι της επιχείρησης ήταν ο Sergei Nikolaevich Skvortsov και η Elena Mikhailovna Kulkova, ένα παντρεμένο ζευγάρι με καταγωγή από τη Ρωσία, το οποίο μετακόμισε στη Σουηδία από τη Ρωσία το 1999. Σύμφωνα με τις ταυτότητές τους, ο Skvortsov γεννήθηκε στο Perm στις 28 Ιουλίου 1963 και η Kulkova στη Μόσχα στις 22 Μαΐου 1964.

Τόσο ο Skvortsov όσο και η Kulkova έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με υπόβαθρο τα μαθηματικά και την κυβερνητική. Με την εγκατάσταση τους στη Σουηδία, εργάστηκαν στον τομέα εισαγωγών-εξαγωγών τεχνολογικού υλικού. Μέχρι το 2013 είχαν γίνει Σουηδοί πολίτες και είχαν αποκτήσει έναν γιο. Επίσης, η Kulkova είχε μια κόρη από προηγούμενο γάμο. Η ρωσική ερευνητική πηγή The Insider αναφέρει ότι ο φίλος της κόρης της Kulkova εργαζόταν για τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Σουηδίας. Οι σουηδικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι δύο ύποπτοι μετανάστευσαν στη Στοκχόλμη κατόπιν εντολής της Κύριας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, γνωστής ως GRU. Η GRU φέρεται να τους ενεργοποίησε παρά μόνο αφού απέκτησαν σουηδική υπηκοότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του δικαστηρίου, ο Skvortsov και η Kulkova άρχισαν να κατασκοπεύουν ενεργά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών το 2013 και κατά της Σουηδίας το 2014.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση του  ζευγαριού εκ Ρωσίας μπορεί να συνδέεται με τις πρόσφατες συλλήψεις των Payam και Peyman Kia, δύο Σουηδών αδελφών ιρανικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν το 2021 και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε κατασκοπεία για λογαριασμό της GRU. Ο Payam Kia εργαζόταν για τη SAPO και είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες από πληθώρα κρατικών υπηρεσιών της Σουηδίας. Η SAPO φέρεται να ξεκίνησε την έρευνα το 2017, μετά από υποψίες ότι φιλοξενούσε έναν κατάσκοπο στις τάξεις του προσωπικού της.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος