Ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να διαπράξουν μαζί το έγκλημα εναντίον των Κούρδων στη Συρία



Για «από κοινού ενέργειες» με τη Ρωσία έκανε λόγο ο Τουρκος πρόεδρος

Αμοιβαιότητα κινήσεων και στήριξη στην Βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα επιδιώκει να πραγματοποιήσει μια χερσαία επιχείρηση, ζήτησε η Τουρκία από την Ρωσία , δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ζητήσαμε τη στήριξη (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν) για να λάβουμε αμοιβαίες αποφάσεις και ίσως να ενεργήσουμε από κοινού εδώ» στη βόρεια Συρία, είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος πρόταξε την ανάγκη «εκκαθάρισης» της βόρειας Συρίας από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τουρκική προεδρεία.

«Είναι σημαντικό ζήτημα προτεραιότητας η εκκαθάριση από τρομοκράτες της περιοχής κατά μήκος των συνόρων, σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το μνημόνιο του Σότσι του 2019», ανέφερε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε εξαπολύσει απειλές τον Νοέμβριο ότι θα προχωρήσει σε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία προκειμένου να απωθήσει τους μαχητές των YPG. Σε αυτούς μάλιστα η Άγκυρα επέρριψε ευθύνες για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Ναυτεμπορική