Παράταση της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ – Αλλάζουν Α/ΓΕΣ & Α/ΓΕΝ



Ένοπλες Δυνάμεις: Παράταση της θητείας του Κ. Φλώρου

Η κυβερνητική διαρροή ότι η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου θα παραταθεί για ένα ακόμη έτος τον προσεχή Ιανουάριο, κατά τη φάση των τακτικών κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν η μοναδική είδηση που επιτράπηκε να γνωστοποιηθεί κατά τρόπο σχεδόν επίσημο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η θητεία του κ. Φλώρου ήταν δυνατόν να παραταθεί για ακόμη ένα έτος, καθώς με τη συμπλήρωση τριετίας (όπως θα συμβεί τον Ιανουάριο) υπάρχει η σχετική προαίρεση. Σημειώνεται πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Σε κάθε περίπτωση η παράταση της θητείας του κ. Φλώρου κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή η τουρκική επιθετικότητα συνεχίζεται, ενώ λόγω των «διπλών» ελληνικών εκλογών, στην Αθήνα για μερικές εβδομάδες θα υφίσταται υπηρεσιακή κυβέρνηση, αναφέρει ο Βασίλης Νέδος και η ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Τον Ιανουάριο θα πρέπει να αναμένεται και η παραμονή του αρχηγού ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος συμπληρώνει ένα έτος στη θέση του. Αντιθέτως, κλείνουν συνολικά τρία έτη (2+1) στις θέσεις τους οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ Χαράλαμπος Λαλούσης και Στυλιανός Πετράκης, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποστρατευθούν και θα πρέπει να αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι διάδοχοί τους στη φυσική ηγεσία των Οπλων τους. 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Εβρο και το Αιγαίο.